31. května 2016

Zase prší...dneska ale doma!

 O víkendu se dalo jít ven jen opravdu na chvíli, protože u nás bylo jinak pořád mokro a déšť. Nelinka koukala z okna a dokola opakovala "To už zase plší?" Hledali jsme si tedy zábavu doma a když prší venku, bude i doma. Našli jsme na netu tenhle krásný pokus a vše na něj měli doma, takže jde se na to. Vyrobíme si svůj vlastní mrak a ukážeme si, co a jak z něj vlastně kape. 


 Co k tomu:

  • vhodná skleněná nádoba, abyste viděli co se bude dít
  • pěna na holení - tu doporučuji koupit klidně větší, dá se s ní doma parádně vyhrát
  • potravinářské barvivo
  • kapátko nebo jiný aplikátor - my zvolily injekční stříkačky

Jak na to:

  • ono je to tááák jednoduché... Skleněnou nádobu naplňte z větší části vodou, cca 2/3. 
  • na vršek nastříkejte "čepici" pomocí pěny na holení - vznikne Vám parádní korbel pivka
  • potravinářské barvivo rozmíchejte ve vodě (pokud již nemáte tekuté) a naplňte s ním kapátky, u nás inj.stříkačky


Tipsklenici vybírejte spíše širší než vyšší, zvětšíte si tím plochu, ze které bude pršet. Pokud vemete například půllitr, bude vaše deštivá plocha jen malá a rychle se voda zakalí.



  • pomalu vytlačte barevnou vodu do vršku pěny - doporučuji rovnou více barev, ať můžete pozorovat a fandit každý své barvičce
  • pokud chcete déšť urychlit, pouštějte vodu podél stěny skleněné nádoby, rychleji se dostane na hranici vody s pěnou


  • Tady jsou naše první pokusy s modrou a červenou. Celá akce trvá jen chvíli něž se voda zakalí, ale barvy předvádí parádní divadlo.


    Nelinka byla samozřejmě důležitá, takže Julince krásně vysvětlila, která barva je která a my měli co dělat, abychom Jůli uhlídali před spořádáním "pivní čepice". I když trochu doufám, že kdyby to dala do pusy tak už to vícekrát neochutná :-D.


     Celé jsme si to zopakovali dokud byla barevná voda, takže po čtvrtém pokusu už si na stříkačku troufla i Nelinka. Teda troufli jsme si spíš my s tátou, ona by se toho ujala hned :-D. 


    Sama si stříkala do mraků a pozorovala její vlastní déšť.


    Starším dětem se dá vysvětlit i princip deště venku. Pěna simuluje mrak, voda pod ním pak vzduch. Jakmile se nad mrakem nasytí páry a vznikne přebytek vody, spadne voda díky gravitaci na zem... pro mou tříletou Nelinku tohle vysvětlování význym ještě nemá, protože ta touží jen pozorovat a kochat se barevností vody, ale třeba jednou... :-D ...za dlouho ... :-D


    Pro představu tady jeden animační obrázek, jak to nejspíš bude i u Vás doma vypadat :-). Mimochodem nebuďte překvapení, pokud bude děti bavit víc úklid pěny než pozorování vlastního deště :-D. Z pěny vznikne hezký barevný mumraj a není nad to ho moct zlikvidovat sprchou nebo ve vaně :-D.


    Tak až budou příště děti smutnit, že venku prší, můžete jim domácí sucho zpestřit vlastním deštěm :-).

    Krásný zbytek dne a  pokud se Vám naše články líbí, byla jsem s holkama nominována do soutěže o nejnápaditější MAMAblog roku s naším osobním blogem a můžete nám poslat až do 1.6.2016 hlásek.

    Už zbývají jen poslední dva dny pro hlasování a moc nás s holkama Váš hlas potěší :-). Pokud se tak rozhodnete a najdete minutku, stačí do řádku kategorie Lifestyle vyplnit MK Life.



    HLASUJ ZDE!

    kategorie Lifestyle: MK Life


    Děkujeme

    4 komentáře:

    1. No tak to je nádherný ,,deštíček", skvělý tip...je vidět, že se holky náramně bavily (já bych se bavila také 😏). Míšo, jsi prostě super máma!!! 💖👏

      OdpovědětVymazat
    2. Skvělé! Hlasuji každý den. :-)

      OdpovědětVymazat
    3. Úžasný deštík, to musíme taky vyzkoušet... Jen teď marně přemýšlím, jestli z toho budou víc nadšené děti anebo já :D

      OdpovědětVymazat

    ♥ 💕 ❤ 💖 💛 🎂 ☕ 🍸 🍷
    🌷 🌼 🌹 🌻
    💣 👏 👍✊ ✌
    😍 😊 😏 😂 😋 😵 😒 😇 😈
    😻 😺 😼 🙀 😿 🙀