4. ledna 2016

Pro štěstí

Jsem ráda, že i v novém roce jste zavítali na náš blog.
Stále je tradicí, že si přejeme k novému roku, bývalo zvykem chodit si popřát osobně, ale už v první polovině 19. století se začal  rozšiřovat zvyk zasílání novoročenek, papírových přání. Významným popularizátorem byl hrabě Karel Chotek, s jeho jménem je spjato i pronikání zkratky PF, z francouzského pour féliciter. Posledních pár let vytlačují papírová přání e-maily, SMS, telefonické hovory...přesto krásná novoročenka potěší každého příjemce a pro nás, kteří pracují s papírem, je to otázka cti, vytvořit přání vlastnoručně.

.

Nejčastějšími motivy bývá zimní krajinka, zátiší s hodinami a sklenkou na přípitek, dříve patřil na přání i kominíček či prasátko...


Já si pro své tvoření vybrala motiv hodin. A když už, tak tedy i tvar. Z kartonu jsem jich vyřízla několik, abych je mohla navrstvit.  Na spodní část přišel obrázek, vrchní díly jsem slepila a přetřela stříbrnou efektní pastou.


Uvnitř hodin jsem razítkovala, přidala trochu akvarelových barev, zpevnila průhledným gessem, znovu razítka, spreje, sněhový poprašek, flitry a hodinkový ciferník...



V této fázi jsem se rozmýšlela mezi řetízkem či mašlí, nakonec zvítězila romantika, ručka a stuha. Dekorace z pryskyřice můžete barvit různými médii, já přibarvila pastou krajkový lem a oinkoustovala okraj.



Většinou souběžně připravuji další podklady, nabízelo se vytvořit zároveň visačku a ATC.
Oboje tvořím ráda, visačka pro nový rok a leden byla tedy samozřejmostí..
Embossovaný zálkad jsem zatírala distress inkousty i stříbrnou pastou (jedna verze byla přímo s kovovým podkladem, ale pokračovala jsem s papírem). Protože motiv je ve více úrovních, už jsem moc dál nezdobila...opět ciferník, křídla, kovový štítek a nápis.(A čekala jsem na zveřejnění Timovy visačky, nezklamal :-), budík a také jednoduchá verze...)




Na ATC jsem měla barevnější základ, nový den, nový rok,ale nakonec celek přece jen vyzněl jemněji.


 Ciferník jsem trochu víc přibarvila, takže jsem ho vyměnila za dřevěný výsek, lehce přetřela zlatým inkoustem a umístila místo červánků. Opět trochu třpytu, přece jen příchod něčeho nového je svátek, flitrové hvězdičky, zlatý drátek místo stužky.




Závěrem, milí čtenáři, mi dovolte přání, které mi utkvělo v paměti:

Přeji štěstí, protože ho je málo.
Přeji zdraví, protože je ho třeba.
Přeji lásku, protože je krásná.
PF 2016 

5 komentářů:

  1. Dech beroucí!!! ...hodinky jsou naprosto famózní, jedna visačka...druhá.... přáníčko....nevím co dřív obdivovat... ááááách ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné, Olinko!! Tu vyřezávací šablonu hodinek miluju :-) Bohužel jí nemám :D

    OdpovědětVymazat
  3. Krása. Visačka mě uchvátila a hodinky taky i počasí tomu přálo. Už máme taky zasněženo...Krásně Ti to ladí.

    OdpovědětVymazat
  4. Naaadhera a ty visačky proste dokonalé! :-)

    OdpovědětVymazat

♥ 💕 ❤ 💖 💛 🎂 ☕ 🍸 🍷
🌷 🌼 🌹 🌻
💣 👏 👍✊ ✌
😍 😊 😏 😂 😋 😵 😒 😇 😈
😻 😺 😼 🙀 😿 🙀