20. ledna 2016

Přišla "Doba ledová"

Je to už nějaký ten měsíc, co jsem si ukládala inspirace ze zahraničních blogů a těšila se na sníh a zimu. Nejen zahraniční blogy jsou plné inspirace. Spousta skupin, komunit a inspirace se najde i u nás. Netřeba chodit daleko. Kdo se probírá stránkami s dětskými hrami, bude možná dost našich her znát a kdo ne, tak se možná inspiruje a také doma něco vyzkouší. A protože nás přemohl Vinohradský bacil "zmetkus protivus" přišlo veškeré domácí hraní víc než vhod.


Vinohradské pěnohrátky


Tohle je prostě dokonalé. O to víc, že to funguje i přesto, že jsem to já sama ukuchtila podle amerického recepisu :-D. Ano, první svízel byl překlad, druhý v podobnosti surovin a třetí velká neznámá byly mé ruce. Nicméně nevím co to udělalo amíkům, ale já jsem spokojena a holkám se to líbilo též.

Pojďte si vyrobit kouzelné hvězdičky (pokud máte formičky kytek, jahod, kostek, rybiček ...cokoli může být kouzelné). V našem případě jde o hvězdičky, které po položení do "vody" začnou samovolně vytvářet pěnu, pěny jsme měly opravdu hodně :-D. Postupně hvězdičky vypění (chvilkami to bylo dost kdo s koho, ale vypěnily dřív hvězdy než já) a když do nich ještě zabudujete malé poklady, bude celý pokus o mnoho zábavnější.

Budeme potřebovat:

  • jedlou sodu
  • potravinářské barvivo
  • vodu
  • ocet
  • jar nebo jiný prostředek na mytí nádobí
  • silikonovou formičku nebo tvořitko na led
  • drobné poklady

Jak na to:

Smíchejte:
  • 1/4 hrnku jedlé sody
  • 1/2 lžičky potravinářského barviva
  • doplňte vodou, aby vznikla kašovitá konzistence - tady se trochu rozcházím se zahraničním blogem, kde byla uvedena jen 1 lzička vody. Vznikl tak prášek s červenou hroudou uprostřed a to do ledíkovačů asi těžko, že? :-D Tak jsem prostě přidávala vodu tak, aby vznikla hustá kaše
  • na dno silikonové formičky dejte část hmoty
  • nyní vložte do formičky pokládek - já dala třpytivé kamínky (a la démanty :-D ) 
  • doplňte (hvězdičky) hmotou 
  • vložte přes noc do mrazáku

  • druhý den si na talíř, plech, pekáč - dle množství hvězdiček - nalijte ocet
  • octa nalijte tolik, aby kryl celé dno, ale aby nebyly hvězdičky ponořené, já dala cca 0,5cm na dno
  • do octa pak přilijte několik kapek jaru - já zmáčkla cca 3x dávkovač na toto množství
  • vše dobře promíchejte, aby se ocet s jarem spojit
  • hotovo - do této směsi pak stačí vložit hvězdičky a pozorovat

poznámka: ocet působí jako rozpouštěcí činidlo, pokud se hvězdičky rozpouští pomalu nebo se pěnění zastavilo, přilijte ocet. Jar slouží jako pěnidlo, takže nešetřete, ať ta pěna k něčemu vypadá :-D




Malujeme do sněhu


Marodi! První zima po třech letech (ano opravdu v Praze první sníh, takže jsem se těšila, že ho Nela konečně uvidí i u nás) a my tvrdneme doma. To nás přeci nezastaví. Vyběhla jsem s plechem ven, popadla jsem co jen šlo a hurá si alespoň chvíli hrát. Musím říct, že jsem nečekala, že nám sníh vydrží doma tak dlouho pěkný.

Co k tomu (krom dobré sváči):

  • sníh
  • potravinářské barvivo
  • voda
  • nádoba s rozprašovačem, stříkačka - cokoli do čeho se dá vložit barevná voda a malovat

Jak na to:

  • ve vodě jsem rozpustila trochu potravinářského barviva
  • naplnila jsem touto vodou zdobičku na dorty a cukroví
  • Nelinka si do sněhu nejprve malovala a tak nějak se vlastně prvně letos seznamovala s tou ledovou cosi hmotou 
  • ze zbytků jsme si pak společně postavily "šeluláka"
A protože doma musíme být rychlé, aby nám chudák neroztál, vyfasoval ten náš zmrzlík jen mrkev a klobouk. Na knoflíky nebyl čas, takže jsme je udělaly pomocí vodovek, které byly zrovna při ruce a honem s ledovým mužem ven.



A když už poznáváme ten sníh, poznáváme s ním i jeho vlastnosti. Velice rychle Nela pochopila, že náš milý šelulák si moc nerozumí s teplem



Ledový rybolov


Barvy Nelu baví už dobrý rok. Takže když už jsme u té zimy, sněhu a u všeho kolem něj, vyrobily jsme si malé rybky i do vany. První den byl ale smutný. Nela se celý den těšila na plavání s rybkami a když "na to" přišlo, probrečela celé koupání. Jaksi ji nenapadlo, že rybky v teplé vodě tak rychle zmizí. Nechala si to vysvětlit až při oblékání do pyžama a společně jsme pak vyrobily zase další, na další den. Dnes už je mrská do vody jednu za druhou a sleduje, který "to vzdá" jako první :-D

Opět stačí naplnit vodou ledíkovač a do každého pak (třeba párátkem) vhodit pár zrnek potravinářského barviva. Rybky stačí mít v mrazáku chvilku a jde se na ně :-).



Vysvobození z ledovce


Tahle hra vyžaduje delší přípravu. Ani ne tak manuální jako časovou. Do ledu jsme zamrazily zajímavosti a druhý den jsme se snažily je z ledovce zachránit. Opět jsme si k tomu vzali několik pomůcek a zkoušely, co a jak led dovolí :-)

Co k tomu:


  • hračky vhodné k zamražení - plastové figurky z lega, kostky, šiška ze stromu, ovoce jako jahůdky, borůvky, kovové hračky - já dala i dudlík, ale pozor, že mráz savičku zničí, takže použít starý nebo určený k vyřazení. Chtěla jsem, aby Nela zachraňovala i něco pro Julinku, tak proto jeden ze starých dudlíků
  • nádoba s víčkem
  • voda

Jak na to: 

  • do misky nahažte co nejvíc hraček a vůbec všeho co chcete zamrazit
  • zalijte vodou a krabičku uzavřete
  • nechte přes noc v mrazáku - podle velikosti nádoby se odvíjí samozřejmě i doba mražení. Naší kostce noc nestačila, zamrzlo bylo až odpoledne, takže já musela chystat druhý ledovec potají, protože bych musela znovu poslouchat celý den dotazy typu osla ze Shreka: Už to bude? Už? Mamí, tak už?



  1. Prvně jsme na to šly hrubou silou a pro hračky si šly pěkně tvrdě :-D Kladivem. - omyl a led nám brzy ukázal, že tudy cesta nepovede...a tak přišla na řadu:
  2. Teplá voda. Do misky jsme daly hodně teplé vody - nemusíte se bát opaření, led vodu hodně rychle ochlazuje - a jaly jsme se vysvobodit vše omýváním vodou. To už šlo opravdu dobře a jeden celý ledovec jsme rozpustily tímto způsobem. Toho už se mohla účastnit i 9 měsíců stará Julča. A protože ledovec bavil moc, "ukuchtila" máma další. A abych své ratolesti také něčím překvapila, složila jsem oběť převelikou, skočila do krámu pro kindervajca a kvůli těm dětem jsem je zdusila, abych jim mohla dopřát nové ledovcové hraní :-D. Myslím, že brzy zase budem ledovcovat!
  3. Fén. Nelinka je zvyklá, že po každém plavání fénujeme vlasy, líbí se jí to a tak mě napadlo, že vyfénovat si hračky bude zábava. Je to však pomalejší než metoda teplou vodou, takže to chtělo čas a také mou pomoc, protože to mé turbofénidlo taky něco váží. I tak se povedlo a všechny jsme skončily spokojené. Holky navíc bohatší o nějakou tu hračku a já o nějaké to kilčo, ale co bychom pro ně neudělaly, že?



Mějte se krásně a nezapomeňte si hrát. Nejednou z toho totiž těžíme i my velcí :-).


14 komentářů:

  1. Skvělé nápady, Míšo. Škoda, že už dceru mám dospělou...no tak třeba někdy až bude u nás vnouček......:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti mockát děkuji a věřím, že s vnoučkem určitě něco vyzkoušíš :-)

      Vymazat
  2. Míšo skvělé...při čtení jsem si vzpomněla na doby, kdy byl syn ještě malý...také jsme dělali ,,domácího" sněhuláka a kry do vany. Je úžasné jak se s tím děti zabaví a zároveň poučí. Tvé hlášky nemají chybu a moc se těším na čtení, vždy se pobavím. ♥♥♥

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to je dokonalé ... obdivuji, jak to všechno vymyslíš a uskutečníš :-) Já jsem na tohle asi moc líná .. asi protože, že jsem za celý den z práce fakt vyšťavená :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mončo děkuji ...věřím, že až budu chodit do práce, tak to také bude asi jiné. U nás ale spíš zbrdím to lepení než děti. Ony to potřebují a já je vlastně taky :-)

      Vymazat
  4. Smekám, tohle se jen tak nevidí, aby se rodiče tolik věnovali dětem. Parádní "hrátky" a parádní dokumentace :-)) Ať se Vám i Vašim holčičkám daří udržet si hravost a veselost po celý rok :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za tak milý komentář. Ta dokumentace je někdy boj. Skloubit užívání si a dokunetaci nejde vždy ruku v ruce, ale nějaký ten kompromis se najít dá. Mám vcelku klidné děti (zatím :-D ) ...snad to vydrží co nejdýl

      Vymazat
  5. Míšo, ty jsi pro mě reklama děti a vzorem profesionální maminky!! Když sleduju co všechno stíháš se dvěma dětičkama a ani po příchodu druhého jsi nevypadla z rytmu tvoření a psaní skvělých a zábavných článků tak se uklidňuju, že to třeba jednou aspoň z desetiny půjde i mě... A miluju tvoji fotodokumentaci z tvoření s holkama.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janííí to zas pozor, já mám k profi matce hodně daleko :-D. Měla bys nás někdy vidět. Je pravda, že od narození Julči jsem čekala, že hodně zpomalím,ale ony jsou zatím hodné a dá se s nima hodně skloubit. Snad to půjde i dál. Tuším, že jak začne teď Juli chodit, bude hůř :-D

      Vymazat
  6. Parádní, obdivuji co vše zvládneš :-) vymyslet, vytvořit, zdokumentovat a ještě si to užít!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujiii moc :-) Těší mě, když se naše hrátky líbí i jinde. Děkuji

      Vymazat
  7. Nádherné "Barevné hraní"!To si určitě holčičky pěkně užily ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Kamči. Nelinka barvy miluje, ma ted barevne obdobi, takže cokoli obarvi je pro ni zážitek :-)

      Vymazat

♥ 💕 ❤ 💖 💛 🎂 ☕ 🍸 🍷
🌷 🌼 🌹 🌻
💣 👏 👍✊ ✌
😍 😊 😏 😂 😋 😵 😒 😇 😈
😻 😺 😼 🙀 😿 🙀