26. června 2015

9.díl PL krok za krokem: mazlík Photo sleeve FUSE


Tak na tento pátek jsem se vskutku těšila :-). Jelikož ScrapArt.cz má svůj Design team opravdu rád, dostalo se mi možnosti vyzkoušet co umí tenhle mazlík. Jelikož jsem ho však obrdžela v úterý, měla jsem na přípravu článku jen dva dny. Snažila jsem se ho tedy v době spánku mých drahých dcer, vyzkoušet a využít na maximum. Photo Sleeve FUSE (dále jen FUSE)! Záležitost, která na Project Life trhu opravdu chyběla. Pro každého, komu již nestačí jen strkat fotky do kapes, pro každého, kdo si své album milerád vyšperkuje...a v neposlední řadě pro každého, kdo má rád muffiny! Cože? :-D Pojďte nahlédnout, uvařte si kafíčko a třeba i na nějaký ten muffinek dojde.
Photo sleeve fuse je speciální přístroj, připomínající jakousi pájku. Funguje na bázi tepla a díky tomuto mazlíkovi můžete vytvářet plastové kapsy svých vlastních rozměrů, své vlastní ozdoby a spoustu dalšího.
Balení obsahuje samotný "fuse tool" - přístroj, který pomocí kabelu strčíte do zásuvky :-D - ano jsem opravdu typ technický. Díky tomu se zhruba do minuty kovová část rozžhaví - nedoporučuji testování dotykem, zda "už to je" :-D. Dále speciální kovové pravítkopodpěrku pro odkládání přístroje a na závěr to nejdůležitější - dva výměnné hroty.
  • hrot s ozubeným kolečkem - tento hrot SLEPÍ plastové folie k sobě - vytvoří kapsu
  • špičatý hrot - tímto hrotem můžete do plastové folie řezat. Pokud tedy chcete udělat otvor pro zasunutí fotografie či ozdoby, dávejte pozor, že Vám rozřízne veškerou plastovou folii. Je tedy třeba do kapsy nejprve zasunout například karton či čtvrtku, abyste si neprořízli i zadní stranu kapsy - nejsem si jistá, zda to popisuji dostatečně srozumitelně, ale nemějte strach, ukážeme si to názorně na jedné z ukázek
POZORpři používání FUSE je nutné dát pozor na podklad, na kterém jej používáte. Vskutku nedoporučuji zasednout k oblíbenému psacímu stolu či snad k archivnímu nábytku s dojmem, že si uděláte krásné plastové kapsy. Krom kapes by to totiž schytal i stůl. Doporučuji podložit skleněnou podložkou, pokud nemáte tu, tak skleněný konferenční stolek a pokud nemáte ani to, udělejte to jako já a zalezte si do koupelny :-). Dlaždičky jsou skvělou pracovní podložkou a jelikož jsme nedávno rekonstruovali koupelnu, mám jich fůru, a tak mi jedna z nich pomohla v přípravě článku pro Vás. 

Co to umí jsme si již řekli. Můžete vytvářet kapsy dle vlastních potřeb, můžete však také navařit (nespojovat s kulinářským uměním, prosím :-) ) jednotlivé kapsy na stránky a vytvořit si tak odklápěcí kartičky. V dnešním článku jsem však vyzkoušela něco trochu jiného. 
Jelikož jsem v tvorbě prostorově výraznější, netajím se tím, že letošní rok rozkládám do více alb (předpokládám, že do dvou se vlezu). Díky tomu jsem si dnes mohla udělat něco neobvyklého pro měsíc červen, a to titulní stránku k novému albu :-). A mazlíček FUSE mi v tom krásně vypomohl.


1. Titulní strana k albu


Stejným způsobem, kterým já si zde vkládám na titulku ozdoby, můžete i vy uchovávat cennosti na svých stránkách. Schovejte se tak například vlásky svých dětí, první náušničky miminka, anebo suvenýry z cest, které nelze jen tak nalepit - co třeba písek z pláže z líbánek :-) - aaach, vemte mě někdo na nějakou pláž, mileráda si ten písek do alba zatavím :-).

Jak na to?
  1. nahromadila jsem veškerý materiál, který jsem chtěla na stránku použít
  2. pomocí kovového pravítka jsem si stránku rozměřila - použila jsem klasický fix s úzkým hrotem. Pro mou potřebu byl hezky vidět a zároveň šel na závěr hezky setřít a na kapsách není nic znát.
  3. začala jsem kapsu plnit ozdobami, které jsem chtěla v daných místech mít. Začala jsem v pravém dolním rohu s flitry. Usadila jsem je na místo,
  4. pomocí pravítka a FUSE s "ozubeným kolečkem", tedy hrotem, který Vám kapsy slepí k sobě, jsem vytvořila první kapsu. Žádný flitr už tedy nevypadne. POZORtady jedna poznámka - doporučuji obětovat kousek plastové kapsy, kterou si zabalte k FUSikovi a na ní si vždy testujte, zda už je dost rozpálený a připravený k akci. Z vlastní zkušenosti již vím, že do cca 2 minut lze použít, ale je třeba určitý grif a to si raději zkuste předem někde bokem. Tlačit je třeba tak akorát, ale spíše více než méně. Protože se snažíte kapsy slepit k sobě, je třeba jet pomalu, aby teplo stačilo působit a zároveň takovou silou, aby prošlo skrz obě strany plastové fólie.
  5. nad flitry jsem vložila ozdobnou kancelářskou sponku a opět zatavila, aby svorka nemohla vypadnout.
  6. na posledním obrázku vidíte, jak jsem pokračovala zatavováním ozdob. Nejlepší je první ozdobu zastrčit a pak tvořit kapsu, než vytvořit kapsu a pak do ní strkat ozdůbky. V druhém případě totiž riskujete, že kapsu roztrhnete, pokud jsme ji neudělali zrovna správně. Věřím, že časem ze mě bude profík a druhá možnost nebude připadat v úvahu :-).
POZOR: po přiložení FUSE k plastové kapse na nic nečekejte a s kolečkem rovnou jeďte - jakmile budete stát na místě, vypálíte si originální díru přímo do projektu - ano i to se mi povedlo a ano, i s tím se Vám ke konci článku pochlubím :-D


Následující obrázky ukazují, jak jsem pokračovala s vkládáním a zatavováním jednotlivých ozdůbek. 



A protože jsem nechtěla mít všude jen čtvercové a obdélníkové kapsy, rohové jsem tedy rozdělila na dva trojúhelníky. Pro plnění jsem si vybrala nejprve provázek a dřevěná srdíčka a na druhé dva trojúhelníky pak provázek a stříbrné glitry.

Zde opět POZORglitry vypadají v kapse naprosto fantasticky. Větší množství glitrů totiž doslova září a stránce dodávají jiskru. Ovšem doporučuji je plnit a "pájet" až ve chvíli, kdy už máte grif s FUSE trochu v ruce. Pokud totiž nevytvoříte šev dostatečně pevný a pravidelný, budou Vám skrz něj glitry utíkat ven a pak už jen doufejte, že jste si vybrali oblíbenou barvu, protože ji budete nejspíš potkávat v průběhu roku nejen na každé stránce, ale věřte, že je najdete též v posteli, koupelně a nakonec i v tramvaji cestou do práce :-D. 


A tady je! Má titulní stránka pro nové album. 


2. přáníčko


Kdo zná mě, případně mou PL tvorbu, dobře ví, že nejsem přáníčkový typ. Ale ono mi to stejně nedalo. Kamarádce se blíží narozeninový den, tak mi FUSE přijde k duhu a já to zkusila. Vytvořila jsem pro ni přáníčko s chrastidlem a musím říct, že z něj mám radost. A věřím, že bude mít i obdarovaná :-)

Jak na to:
  1. na prvním obrázku jsou nezbytnosti pro mé přání. Přáníčkový základ, řezací nůž, ozdoby a v neposlední řadě plastová folie a FUSE
  2. nejprve jsem si vyřízla okýnko, ve kterém bude v přáníčku chrastidlo. Poté jsem na zadní stranu přiložila dvouvrstvou folii a fixem jsem si označila velikost otvoru - s mírným přesahem, abych mohla chrastidlo v závěru na přání přilepit
  3. podle označené hranice fixem, jsem přejela s FUSE a vytvořila jsem tak kapsu pro flitry a ozdoby
  4. nezapomeňte si ponechat alespoň 2cm otvor pro vsypání ozdob
  5. otvor pak stejným způsobem zatavte. Netřeba si dělat starosti, zda je šev rovný a úhledný, protože bude schovaný


  1. podél švu jsem přebytky fólie odstřihla
  2. pomocí oboustranné lepicí pásky jsem pak přilepila k okýnku
  3. vzala jsem k ruce dva oblíbené spreje a štětec
  4. a vytvořila jsem tak podklad pro mé budoucí přání

Pak už jen stačila nalepit okýnko s chrastidlem na přáníčkový základ a dozdobit. Mé první přáníčko je tu :-)


 3. Okýnko pro journalig, QR, cokoli...


Moc ráda si v PL hledám místo, které by se dalo využít pro sdělování informací. Většinou tedy pro journaling. Dnes jsem k tomuto účelu využila i FUSE.
  Máte-li málo místa, případně chcete, aby některé informace nebyly přímo na očích, můžete si vytvořit podobné okýnko jako já. Z dovolené jsem si udělala krátké video, které jsem si díky naší designerce Monče schovala do QR kódu. Jak na to Vám ukáže její báječný článek Multimediální Project Life. Tento QR kód mi však příliš ozdobný nepřijde, tak jsem se rozhodla ho ukrýt.

Jak na to?

  1. budeme potřebovat skalpel či odlamovací nůž, FUSE a plastovou fólii pro vytvoření okýnka
  2. fotku jsem otočila a na zadní stranu obkreslila obrys QR kódu, poté jsem jej vyřízla
  3. vystřižený kousek fotky jsem zandala do plastové folie - nedoporučuji dávat až ke kraji, protože okraj má hodně hrubý šev a my tentokrát nebudeme tento šev tvořit, ale díky druhému hrotu si uděláme ostrý okraj a kapsičku tak vyřízneme


  1. pomocí špičatého hrotu jsem vyřízla obrázek. Tento hrot Vám nejen folii krásně rovně oddělí, ale ještě Vám je horkem slepí dohromady. Vytvoří tedy kapsičku na míru. Je nutné však nejprve fotku vložit a pomocí FUSE jen co nejblíže k okraji fotky, dodatečně byste ji tam už nedali
  2. poslední stranu neberte hrotem, ale jen nůžkami, aby Vám nevznikl žádný šev, nevypadalo by to na fotce hezky... v tomto místě totiž přiděláme okýnko k původnímu místu, odkud jsme fotku vyřízli
  3. nyní bylo třeba vyměnit hroty 
...a opět POZORjelikož jsem nedočkavá a zároveň nebylo tolik času, použila jsem kombinačky. Nezapomínejte, že FUSE pracuje na bázi opravdu velkého tepla, takže buď vyčkejte do vychladnutí, anebo sundejte jako já kleštěmi apod.



  1. nasadíme hrot s ozubeným kolečkem - nyní POZORnezapomeňte, že je třeba podložit první vrstvu folie papírem, abyste nepoškodili fotku, pokud fotku vyndáte, stejně podložte papírem či podložkou, abyste nespojili i spodní (zadní) plastovou fólii. Slepily by se Vám pak obě dohromady.
  2. a tady už máme výsledek. Pokud si vyberete vhodné místo a není Vám líto do fotky udělat menší či větší zásah, máte tu nej schovku pro tajnůstky či ne zrovna pěkné, ale potřebné QR kódy :-)
  3. opravdu tam je :-)



4.Něco navíc aneb FUSE v domácnosti :-)


Pořád ještě váháte, zda chcete být v PL albu tak kreativní a zda budete mít čas na piplačku? Nejen v PL má FUSE využití. Já například mileráda chystám oslavy narozenin pro své děti (ne, není to důvod proč jsme se rozrostli o další kousek :-D v podobě Julinky) a čas trávený přípravou mě vždy těšil. Co si takhle vytvořit vlastní ozdoby, zasedací pořádek ke stolu, ...co jen fantazie dovolí, FUSE rád splní :-).
Něco Vám prozradím - můj první počin s tímto mazlíkem byl právě tento výtvor, protože bez kávy a něčeho na zub by se psát prostě nedalo :-).

Jak na to?
  1. Máte doma kovová vykrajovátka? Milovnice plastu a silikonu plačte :-D! Vykrajovátka můžete použít jako báječné šablony pro použití FUSE
  2. Já si vybrala kytičku a potřebovat budeme ostrý špičatý hrot, abychom mohli kytičku z plastu vyříznout. Nezapomeňte, že abychom vytvořili kapsu, je třeba mít na sobě dvě vrstvy fólie. POZORpokud Vám dojdou kapsy originální, dají se pro některé ozdoby nahradí i obyčejnou eurofolií, funguje to, nicméně výsledek samozřejmě není tak krásný. Eurofolie není tak čirá a je ze slabšího materiálu, takže do Project Life nedoporučuji, na nějakou tu ozdobu klidně - nicméně také funguje!
  3. Kytičku kolem dokola objeďte mazlíkem jménem FUSE - nezapomeňte si ponechat alespoň 2cm otvor pro vsypání ozdůbek
  4. Ve folii je vidět obrys kytičky a místo, které jsem si ponechala jako vchod pro budoucí chrastidlo.
  5. Na obrázku lze vidět, že je kytička opravdu vyřízlá, zároveň hrot teplem opět obě folie slepil a vznikla kapsička.
  6. Kytičku jsem naplnila flitry.
  7. Vchod jsem zatavila opět pomocí vykrajovátka a špičatého hrotu.
  8. Kytičkové chrastidlo je na světě....a co s ním? To je jen na Vás.



Já Vám ale doporučuji toto :-) Jak na to?

  1. Na 12 mufinů: 280g hl.mouky, 1 lžíce PrDoPeč, špetka soli, 115g moučkového cukru, 2 vejce, 250ml mléka, 6 lžic oleje, 2 lžíce kakaa - péct 20min na 200°C
  2. Zapíchnout rachtidlo a party může začít :-D 



A abyste viděli, že ne každý pokus a zkoušení dopadá jen na výbornou, i mně se podařilo vypálit si díru do titulky k albu. Ani jsem si nevšimla, že už mám hrot položený na folii a bum, díra jak vrata je tam. Nicméně kdo o ní neví, ten si jí nevšimne (ano, proto to píši veřejně :-D , teď si jí všimne každý).


Mockrát děkuji všem, kteří článek četli a ještě víc všem z Vás, kteří jste ho dočetli až sem :-). Moc doufám, že brzy uvidíme i Vaše výtvory s tímto mazlíkem a těším se, že se s ním ještě i já sama vydovádím. Krásný pátek a samozřejmě i víkend Vám všem :-).






7 komentářů:

  1. Míšo skvělé, díky moc za podrobné představení Fuse, článek je parádní stejně jako projekty. Je to úžasná věcička, mám také doma, včera jsem zkoušela na starých obyčejných euroobalech.....funguje! :-) Teď ještě vyzkoušet na originálních kapsách. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Krasna prace, krasny clanek, opet jsem se zasmala.. =D. Diry jsou u me na dennim poradku, snad se to naucim neprepalovat a sezenu nejake ty flitry na chrastitka. Nadherna uvodni stranka. Doufam, ze se mi nekdy naskytne prilezitost videt tva alba v realu, vazne to musi byt nadherda prenadherna. Dekuji za inspiraci.

    OdpovědětVymazat
  3. Krasna prace, krasny clanek, opet jsem se zasmala.. =D. Diry jsou u me na dennim poradku, snad se to naucim neprepalovat a sezenu nejake ty flitry na chrastitka. Nadherna uvodni stranka. Doufam, ze se mi nekdy naskytne prilezitost videt tva alba v realu, vazne to musi byt nadherda prenadherna. Dekuji za inspiraci.

    OdpovědětVymazat
  4. Míšo, to je naprostá dokonalost a nejen podrobné seznámení s Fuse, ale i projekty jsou úžasné. Článek jsem ,,zhltla" na jedno nadechnutí a hezky jsem se zasmála. ♥♥♥

    OdpovědětVymazat
  5. Míšo paráda! Pěkně jsi si vyhrála a vypadá to skvěle! Díky moc za seznámení nás s touto šikovnou pomůckou.

    OdpovědětVymazat
  6. Teda Míšo!! Článek výborný a ještě lepší použití Fuse!! Okénko na QR kód, ozdoby na Muffinky ... Marťa má příští neděli oslavu, tak určitě něco vymyslím :D Už se na svůj Fuse těším!!!

    OdpovědětVymazat
  7. Krásný článek super napsaný .... pořád jsem o Fuse přemýšlela zda ho opravdu potřebuji, teď už vím, že ano .... už je v košíku a těším se na něj .... díky za seznámení....

    OdpovědětVymazat

♥ 💕 ❤ 💖 💛 🎂 ☕ 🍸 🍷
🌷 🌼 🌹 🌻
💣 👏 👍✊ ✌
😍 😊 😏 😂 😋 😵 😒 😇 😈
😻 😺 😼 🙀 😿 🙀