1. listopadu 2015

Na skok k Míše: To jsme tak šli okolo popelnic...aneb z odpadu KULIČKODRÁHA!

Každý den chodíme s holkami na malou procházku, kterou klasicky končíme na některém z blízkých hřišť. Tentokrát byla naše procházka opravdu přínosná. Popelnice na tříděný odpad jsou u nás téměř na každém rohu a troufám si říct, že už Nelinka konečně spolehlivě ví, kam co vhodit. Doma se jí chvíli motaly koše s plastem a papírem, ale dnes už konečně ví. Abyste si nemysleli nic špatného, běžně se v popelnicích nehrabeme :-D, ale tentokrát jsme museli


Už dlouho totiž sbíráme roličky od toaletních papírů a kuchyňských utěrek, protože "to se přeci může hodit"! Někdo ze sousedů nám hodně ušetřil práci v kuchyni i na WC. Domů jsme si přinesly 4 velké a dlouho role, navíc z poměrně tvrdého kartonu, takže mě napadlo jediné - KULIČKODRÁHA!



Dlouhé role byly opravdu dlouhé a materiál tvrdý natolik, že bylo třeba pilky a větší síly, takže jsme na pomoc zavolaly našeho taťku. Nevím, zda je Kuličkodráha snem každého chlapce, ale manžela nápad nadchnul a z výroby se celkem rychle stala rodinná zábava, se kterou jsme si vystačili polovinu neděle. 

A protože má dráha u nás velký úspěch, ráda bych se s Vámi podělila o postup, přidávám tedy návod a věřím, že si ji s námi vyrobíte také. Důvodem je nejen skvělá zábava, ale taky naše první "Na skok SOUTĚŽ", o které se dočtete na konci dnešního příspěvku. 

Co k ruce?

  1. roličky libovolného průměru a tloušťky - tomu pak přizpůsobíte kuličku
  2. nůžky, nůž, pila, perořízek - cokoli, čím půjdou Vaše roličky "porcovat"
  3. deska, na kterou budete dráhu připevňovat - TIPdráhu lze přidělat i na dvěře, bok skříně...
  4. šroubovák, šroubky - na připevnění k podkladu. Pokud volíte jako podklad skříň či dveře, bude lepší lepidlo, oboustranná páska apod.
  5. kulička - je důležité ji vybrat ještě před stavěním dráhy, protože je dobré "šít dráhu kuličce na míru" (aby kulička nikde nevypadla, nevylítla nebo se naopak nezastavila)
  6. smirklpapír - aby ta naše dráha k něčemu vypadala

Jak na to?

  • vyberte místo, kam chcete postavit dráhu
  • my si vzaly polici ze staré skříně - tu nejprve Nelinka důkladně opláchla - tady jsme strávili prvních 15min, protože to chtěla mít Nela asi opravdu čisté :-D

  • roličky, jsme naporcovali na menší části, nůžkami by to nešlo a tak přišla na pomoc tátova pila (pokud ale máte klasické roličky od toaletního papíru, budou nůžky či odlamovací nůž stačit

  • a protože jsme nečekali, že se byt rychle zaplním papírovým prachem, který je snad ještě horší než normální prach, museli jsme vzít role na balkon
  • části jsme jednak seřízli na kratší, následně jsme je podélně rozřízli, aby nám vznikla jakási "korýtka"
  • hrany jsme přetřely smirkl-papírem - což nebylo úplně nutné, ale hrany byly od pily "chlupaté" a navíc by ještě špinily

  • teď přišla na řadu samotná montáž. Rozvrhli jsme si od oka dráhu a začali jsme jednotlivá patra šroubovat

  • šroubování se vůbec nebojte, je to. myslím, nejlepší způsob, jak dráhu přidělat. Obzvlášť pokud máte silnější role. 
  • Postačí trocha síly a papírovou roli prošroubujete skrz. Ani do desky netřeba nic vrtat, krásně se do desky zašroubuje a drží - TIP: pro starší děti je šikovné, když trubku přišroubujete jen v jednom místě - lze pak s jednotlivými částmi dráhy různě otáčet a měnit tak směr, náklon a vlastnosti dráhy!


  • před přišroubováním jsme vždy přiložili "korýtko" a zkusili, jak v něm naše kulička pojede - vybrali jsme navíc kuličku, ve které je rolnička, takže krok kuličkodráhy máme tak trochu zvukodráhu :-)


  • nemusíte zůstat jen u korýtek - fantazii se meze nekladou. My si udělali jeden tunel a netušila jsem, že z něj bude Nelinka tak "hotová" 
  • Trubku jsme v tomto případě nerozřízli podélně "na korýtka", ale pouze jsme vyřízli do trubky okýnka, aby bylo kuličku vidět


  • další zpestření dráhy je "propast" pro kuličku. Po cestě korýtkem jsme perořízkem vyřízli díru, kde kulička propadne do dalšího patra


  • a pak už jsme zkoušeli, montovali a koukali na taťku, který se vrátil do dětských let :-)


  • a aby to nebyla jen práce našeho táty, vyrobila si Nelinka výzdobu na svou dráhu. Jednou jsme viděli na výlete bobovou dráhu v lese, která se nám moc líbila, takže jsme si naši kuličkodráhu vložili do lesa :-)
  • Nelinka si vybarvila stromy, které jsme následně vystřihli a pomocí 3D čtverečku je nalepili na desku


  • a vrchní "pouštěč" Nela už mohla vesele zkoušet - a když kulička jezdila hezky až do misky, kterou dráha končila, pak jsme teprve dráhu přimontovali napevno dalšími šroubky, aby nešlo drahou pohybovat (přeci jen je Nela ještě malá a tak trochu ničitel, takže by naše dráha brzy odpadla - to si raději za rok vyrobíme jinou)


A důkaz, že jsme tvořili (nebo se tvorby účastnili :-)) opravdu všichni :-D. Rodinná zábava v plném proudu. Mamka s kafčem a foťákem :-D, Julinka hezky z křesílka (kulička ji doslova fascinuje - tedy, když zrovna jede) a táta s Nelou doslova v tvořícím varu!



Jak se Vám nápad s dráhou líbí? Co si vytvořit vlastní? Zábava zaručena. Dráhu máme doma dva týdny a pouštíme ji každý den :-).

Dráhu si navíc můžete "vytunit" podle svého. Moc dobře vypadá washi páska na kartonu, takže můžete vyznačit start i cíl nebo polepit celou dráhu.

TIP: A pokud máte děti starší, můžete celou desku polepit "chlupatou částí" suchého zipu, jednotlivá korýtka pak "pichlavou částí" sucháče. Děti pak mohou měnit dráhu libovolně dle své fantazie :-)


A jak jsme slíbila, je tu dnes i soutěž pro Vás!
Vyhlašuji listopadovou challenge s Míšou! Pojďte si s námi vyrobit vlastní kuličkodráhu. Je jen na Vás jak bude dlouhá, však dráha to bude už při jedné ruličce.

Pravidla pro listopadovou challenge:

  • vytvořte vlastní kuličkodráhu
  • do 30.11.2015 zašlete fotografii Vaší dráhy 
  • můžete připojit i foto z průběhu tvoření 
  • zasílejte na e-mail: enamelka@seznam.cz
  • v pátek 4.12. losem vybereme a vyhlásíme vítěze

 A o co vlastně soutěžíme?

Speciální balíček od Scrapart.cz pro Vaše Vánoční tvoření!


  • 4ks krásných washi pásek

  • glue pen - lepidlo v tužce, se kterým hravě nalepíte Vy i Vaše děti spoustu výtvorů

  • 2 sady samolepicích kamínků ve Vánočních barvách

  • nespočet výřezů s Vánoční tématikou - vločky, sněhuláci, vánoční růže...

  • sada tří dekoračních pásek v peru! 






8 komentářů:

  1. Míšo skvělé!!! Přečteno jedním dechem, skvěle jste zapojily i tatínka a kuličkodráha je super. ☺

    OdpovědětVymazat
  2. Úžasný nápad :) Věřím, že by to Marťu taky bavilo - jen si nejsem jistá, jestli by náš taťka pomáhal s "dalším krámem" do bytu :)

    OdpovědětVymazat
  3. Míšo, to je taková radost vás sledovat jak jste tvořivá celá rodinka! A Nelinku už začínám brát jako nedílnou část vašeho design-týmu. Kuličkodráha opět super! Jako malá jsem si jí z rolí chtěla taky vyrobit (viděla jsem v knížce), tak je načase si po dvou dekádách splnit sen a třeba se do toho s neteří dám:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Miso, to je paradni DIY napad. Uz zacinam premyslet, kde na to najit cas do Vanoc. Snad se povede. Diky moc

    OdpovědětVymazat
  5. Vše děkuji za tak hezké komentáře :-) Těší mě, že se naše hraní líbí a doufám, že se časem připojíte a nezapomenete se pochlubit :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Pěkný návod na "kuličkovanou"...jste šikulkové.

    OdpovědětVymazat
  7. Skvělé využití trubek. Mam taky nějaké doma asi taky budu kutit

    OdpovědětVymazat

♥ 💕 ❤ 💖 💛 🎂 ☕ 🍸 🍷
🌷 🌼 🌹 🌻
💣 👏 👍✊ ✌
😍 😊 😏 😂 😋 😵 😒 😇 😈
😻 😺 😼 🙀 😿 🙀