22. července 2019

Gelli Print a masky z přírodnin

Monoprinty z želatinové desky mne stále baví...co kus, to originál. A když nejsem spokojená, nic není ztraceno, dá se znovu přetisknout, přemalovat, použít na výřezy.
Se suchem se nám mezi štěrkem a plochými kameny rozrostlo plno drobných, ale hlavně plochých, plevelných rostlinek. Při vytrhávání mne hned napadlo, že je zužitkuji při tisku. Dobrou zkušenost mám s většími listy, trávami a kapradinami. Na ty jemné jsem byla zvědavá...




Už z úvodní fotky je vidět, že jsem musela použít i ty větší rostliny, ty jemné totiž nebyly moc výrazné a nenaplňovaly moji představu. Možná jim dám ještě další šanci na menších formátech a za použití jiných barev. Tentokrát měly hlavní roli akrylové barvy.


Postup byl jednoduchý: naválet barvu(y), rozložit rostlinky, přiložit papír (použila jsem kladívkové čtvrtky), vyhladit a sejmout.
Hned na začátku mne překvapilo, že některé (staré) barvy se začaly ztrácet...no, zas tak mi to ale nevadilo, další textura navíc :-). Některé tisky mně nepřipadaly nějak zajímavé, přidala jsem tedy další vrstvy i válečkem. Ne vždy k dobru, ale vše se dá využít.





Tam, kde byla o něco větší vrstva barvy, tvořila se při sejmutí zajímavá krajková textura. Někde jsem použila ještě papírové šablony a zkombinovala jsem je s dalšími vrstvami tisku. Tentokrát samé hrubé motivy, jemné rostlinky se moc neosvědčily, ty větší byly zase málo členité :-))).  Ale vyhrála jsem si.


Nazmar určitě nepřijdou ani papíry, které jsem  použila k očištění válečku...stačí přejet po papíru a váleček je zase čistý. Akrylky hned schnou, takže další barva, které se chci zbavit z válečku, tvoří další vrstvu. Na pozadí jako stvořené...


Je mi jasné, že většina tisků poslouží jako základ pro další mixed media techniky, pozadí pro inkoustové tisky i další vrstvení. Tak někdy příště...
 

3 komentáře:

  1. Oli paráda. Ja sa vždy po takomto tvojom článku teším už na pokračovanie, čo kde ako použiješ ♥♥♥

    OdpovědětVymazat

♥ 💕 ❤ 💖 💛 🎂 ☕ 🍸 🍷
🌷 🌼 🌹 🌻
💣 👏 👍✊ ✌
😍 😊 😏 😂 😋 😵 😒 😇 😈
😻 😺 😼 🙀 😿 🙀