28. dubna 2015

Multimediální Project Life

Asi si budete myslet, že jsem se zbláznila ... jak může být Project Life multimediální?? Ale věřte, že může ... V dnešní době chytrých telefonů a internetu je to velmi snadné.
 
Dnes mám pro vás takový krátký IT návod :-) Ne nebojte se - není to nic složitého, ale myslím si, že toto je skvělý způsob, jak uchovat ve vašem PL ještě více vzpomínek.
 
Za ty dva roky, co zpracovávám PL, jsem si mnohokrát říkala, že by bylo super to naše PL ozvláštnit něčím speciálním. A pak jsem objevila QR kódy ... QR kódy stále zažívají veliký boom a naleznete je úplně všude - v reklamách, na obalech od výrobků, v časopisech, na internetu ... A nyní i ve vašem PL ... :-)
 

QR kód, který odkazuje na video, jak Marťa lyžuje ... klidně se podívejte :-)

Do QR kódu můžete "vložit" prakticky cokoliv - e-mailovou adresu, text, polohu na mapě, písničku, video, FB stránku atd. Vlastně cokoliv, co má svou URL adresu. Já jsem si pro tvorbu QR kódů nejvíce oblíbila stránky http://www.qrcode-monkey.com/. Dobrá zpráva je, že většina těchto generátorů je zdarma - stačí jen zadat do vyhledávače "QR code generator" a nejde vám to spoustu stránek pro generování vašeho vlastního QR kódu.
 
 
Tato utilita má v horním menu jednotlivé záložky a vy si zvolíte tu, jejíž obsahu budete vkládat. Pokud tedy chcete vkládat video z YouTube, zvolíte předposlední záložku "YouTube".
 
Ti bystřejší se nyní zamyslí a řeknou si - no jo, ale když chci vložit video našeho mrňousa, jak poprvé začal chodit, tak to video nejdříve musím někam nahrát, ne?? SPRÁVNĚ!! :-) K tomu vám slouží váš účet na Googlu - potažmo na YouTube. Věřím, že snad každý je zaregistrovaný na YouTube - má tam své odběry, které sleduje a své oblíbené kanály. A v pravém horním rohu pak najdete tlačítko "Nahrát", které vám umožní nahrávat svá vlastní videa. Pozn.: Jelikož používám pro sdílení fotek Zoneramu, zkoušela jsem vytvořit QR kód také z těchto alb a funguje to. Což je další způsob, jak přidat do vašeho PL více fotek, které si sice neprohlédnete přímo v PL, ale třeba na telefonu nebo na tabletu. Věřím, že to bude fungovat i na dalších internetových úložištích.
 
Tady pozor - videa lze nahrávat jako veřejná, nebo jako soukromá. Doporučuji si videa nahrávat jako soukromá (tzn. k videu bude mít přístup jen ten, kdo má na něj správný odkaz - jinak ho nenajde a taková videa se nezobrazují ve vyhledávaných videích). Máte tak jistotu, že vám na soukromá videa nebude koukat celá zeměkoule. A k vytvoření QR kódu toto bohatě stačí.
 
Takže video z fotoaparátu nebo z telefonu, které máte stažené do vašeho PC, jen nahrajete na YouTube a příslušnou URL adresu výsledného videa pak zadáte právě do QR code generátoru.
 
V této utilitce "QR code Monkey" si pak můžete do výsledného QR kódu přidat doprostřed také ikonku "YouTube" či jinou ikonu dle obsahu vašeho kódu. Hezky to vypadá.
 



 
Vygenerovaný QR kód si pak uložíte do svého PC a příležitostně si jej vytisknete nebo si ho můžete nechat vyvolat společně s vašimi fotkami. Tak to většinou dělám já ... ale to jen proto, že momentálně nemám provozu schopnou tiskárnu :-)
 

 
K přečtení QR kódu pak musíte mít na svém chytrém telefonu tzv. "QR code reader". Je dostupný pro všechny smart telefony s jakýmkoli operačním systémem - iOS, Android, Windows. Pak již jen spustíte tuto aplikaci, načtete kód a video či písnička se vám ihned začne na vašem telefonu přehrávat (pokud jste samozřejmě připojeni na internet, protože pořád je to obsah, který je uložen na internetu, tudíž potřebujete internetové připojení).
 
Tak to je ode mne pro dnešek všechno. Doufám, že jsem vám trochu rozšířila obzory a tento návod bude pro vaše PL příjemným zpestřením.

Jinak pokud byste si s něčím nevěděly rady, klidně se na mě obraťte - ráda poradím.
 
Tvoříme s úsměvem!
 
 
 

6 komentářů:

  1. Také jsem přemýšlela, že to vyzkouším, díky za návod, Mončo. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. urcite super vychytavka pro PL videa ... jen by to chtelo toho smartfouna a ucet na youtube tedy taky jeste nemam :) jsem pozadu :)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělý článek! Konečně se k tomu take dokopu. Plánuji dodělat do alba 2013 videa, kdy byla Nela miminko. Takže velký dík :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Také mám v albu pár QR kódů a pevně věřím, že za 20 let to půjde ještě spustit (aby to nedopadlo jako s disketami, atp.) :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Mončo, skvěle jsi posunula Project Life do další dimenze. Nádherné ukázky, zpracování a bezva návod. ♥♥♥

    OdpovědětVymazat

♥ 💕 ❤ 💖 💛 🎂 ☕ 🍸 🍷
🌷 🌼 🌹 🌻
💣 👏 👍✊ ✌
😍 😊 😏 😂 😋 😵 😒 😇 😈
😻 😺 😼 🙀 😿 🙀