6. března 2015

PL krok za krokem: Start

Možnost být v Design teamu pro ScrapArt je pro mě nejen potěšením, ale též výzvou. Atmosféru máme mezi sebou velice příjemnou, přátelskou a tak pro mě nebylo překvapením, že i ve volbě článků pro Vás budu mít volnou ruku a bude na mně, co budu mít chuť prezentovat.


Chvíli to trvalo, ale nakonec jsem se rozhodla pro trochu atypické přispívání. Mé články nejspíš nezaujmou "v lepení zběhlé PLkáře", ale ráda bych pro Vás udělala pravidelný páteční "Krok za krokem" světem Project life. A proč jsem se tak rozhodla? Nedávno tu byl začátek roku a s ním se k nám přidala spousta nových tváří a spousta nadšenců, kteří od ledna s PL začínají. A jelikož já sama teď slavím roční lepící výročí, moc dobře si na své začátky pamatuji. Doslova jsem byla jak Alenka v říši divů a jen zírala na tu spoustu materiálu, druhů materiálu a článků, které o PL hovořily. Pamatuji si na svůj první nákup  a dnes vidím, že byl zbrklý a kolikrát plný chyb a zbytečností, ale bylo to pochopitelné.

A já se tedy rozhodla věnovat Vám, Vám všem, kteří letos začínáte a nevíte si rady, nevíte co je třeba a co je již zbytečnost. Ráda bych pro Vás připravila takový miniseriál toho, co vše ten náš svět PL zahrnuje, co vše je nutné. Postupně se dostaneme i k věcem, které již nezbytné nejsou, ale každá časem rychle pochopíte, že Vaše PL si rozhodně nevystačí jen se základem. Tvoření je nakažlivé, každá se ráda inspirujeme pohledem na stránky jiných a vždy nás zaujme něco, co prostě mít musíme :-). A tak samy brzy pochopíte, že ten jeden šuplík, ve kterém teď máte své zásoby, ten se brzy zvětší na jeden stůl, jednu polici a u některých časem i na jednu místnost. Tak pojďme do toho!

Ráda bych jen upozornila na jednu věc. Článků o začátcích s PL je hodně, jsou napsané krásně a podrobně a v tomto miniseriálu nebudu zmiňovat výčet všeho co svět scrapu nabízí, ale to s čím mám svou zkušenost či se mi osvědčilo ba naopak.

Můj první nákup aneb začínám

Ráda bych vám představila takovou partu opravdových nezbytností, bez kterých se podle mě rozhodně neobejdete. Věřte nebo ne, ale k tvoření to prostě stačí. Zbytek už je nadstavba a je jen na Vás, jak chcete své album tvořit a zdobit a vymazlit.

  1. album
  2. dělené kapsy
  3. kartičky do kapes
  4. pomůcky: nůžky, lepení, foťák, mobil ...prostě cokoli, co zachytí Vaše události
Tak toto byl můj první nákup :-) ...jak říkám, spousta z toho je navíc, ale počkejte až poznáte tu radost, když zazvoní pošťák a vy otevíráte svůj balíček :-).


ALBUM

Tady je možností rovnou několik a hned v úvodu je třeba si uvědomit, jaký druh alba chcete tvořit. Na trhu jsou alba různých od výrobců, z různých materiálů, s různým druhem vazby a samozřejmě alba různých velikostí.
Pro PL je nejtypičtějším rozměrem album o velikosti 12x12 palců = 30,5cm x 30,5cm. Mně se osvědčilo nejvíc a letos začínám již třetí a velikost měnit neplánuji.
Ve své první objednávce jsem měla vyloženě kliku. Sáhla jsem po albu koženkovém a až v průběhu roku jsem zjistila, že nebylo lepší volby. Spousta PLkářů je nadmíru spokojená i s albem látkovým, ale já znám sebe a svou dceru a u nás by toto album dlouho nevydrželo. Koženkové album si troufám říct, že vydrží snad vše. Od tvoření, zapatlání, rozlití barev a inkoustů až po zapatlané ruce dcerky, když po albu hrábne po svačině :-).
Látkové album má tu nevýhodu, že tyto nehody se z něj špatně dostávají a věřte, že to pak nemálo zamrzí. Za mě se tedy rozhodně vyplatí trochu připlatit a pořídit album koženkové.
O vazbě jen minimum. Jsou alba, která drží pohromadě díky šroubům (za mě velké ne - je nutné je rozebírat pokaždé, když chcete kapsy vložit a rozdělat takové album není úplně jednoduché) a pak tzv. D-ring alba, tedy vazba kroužková. Rozhodně to nejpraktičtější a nejjednodušší řešení.



DĚLENÉ KAPSY

Abyste měly kam fotky a kartičky zakládat, jsou nezbytností plastové kapsy. Jsou dělané různými výrobci a ve své podstatě se tak zásadně neliší. Při nákupu si jen vyberete, které dělení se vám líbí a zdá být tím nejpraktičtějším. Mezi ty nejčastěji používané patří určitě tyto, ale je jen na Vás, které se Vám líbí a budou vyhovovat. Není na škodu ani na první nákup koupit balení, kde jsou tyto kapsy různě namixované, alespoň si vyzkoušíte, jak se s kterými pracuje a příště již pořídíte cíleně.



KARTIČKY DO KAPES

Každý již asi ví, že album se plní nejen fotkami, ale též kartičkami. Opět jich je na trhu neuvěřitelné množství, neuvěřitelných designů, barev... Je dobré myslet na typ alba, který tvoříte. Jinak budou vypadat kartičky do alba svatebního a jinak do rodinného PL. A ještě jinak pokud jste hrdou majitelkou syna nebo naopak dcerky :-). 
Kartičky však nemusíte nutně kupovat, ti šikovnější z Vás si je můžou doma vytvořit, stačí vám čtvrtka a kvalitní nůžky či řezačka a kartičky si můžete dle libosti vyrábět. Časem však zjistíte, že některé sady kartiček nejsou vůbec marné. Obzvlášť pak ty tématické. Bývají to sady dle ročních období, dle pohlaví miminka, sady zvířecí, které ocení každá ZOO-milující rodina :-), já osobně mám ráda i sady jako Den matek, cestování apod.... je jich spousta, ale jak říkám, tento díl je věnovaný nezbytnostem a to tyto kartičky nejsou ;-).

POMŮCKY

Poslední skupinou v kategorii "nezbytností" jsou některé pomůcky. 



Psací potřeby - já si naprosto vystačím s černou tužkou s hrotem o velikosti 0,1mm a 0,3mm (čím užší hrot, tím více toho na kartičku napíšete). Jsou nejlepší na psaní událostí a popisky = journaling. Určitě nedoporučuji psaní propiskou, nejenže se mažou, ale taky bude propiska vypadat na kartičkách jinak dnes a jinak za 10 let. Dobrá jsou též pera gelová. Ze zkušenosti už vím, že nejlépe vypadá, když píšete journaling všude stejnou barvou (nepočítám různé nadpisy apod., kde si ladíte vše ke kartičkám. Mám na mysli obyčejné psaní událostí), působí pak stránky krásně sladěně a úhledně.

Nůžky - rozhodně se neobejdete bez kvalitních nůžek. Já sama používám hned troje - jedny ostré na stříhání papíru či fotek, jedny "pracovní  - věčně upatlané", kterými stříhám lepenku a podobně nečisté a lepivé věci a poslední jsou malé nůžky na nehty, kterými stříhám drobnosti a titěrnosti :-) Vyšším stupněm a dokonalým pomocníkem je pak řezačka (Řezačka papíru - FISKARS), kterou jsem si sama pořídila až teď, po roce tvoření a je pravda, že od té doby beru nůžky do rukou minimálně :-).

Lepidla - také záležitost nejednoho produktu. 
Na lepení fotek je nejdokonalejší záležitostí tzv. rolátko. Je to lepicí páska v šikovné mašince, obsahuje 10m pásky ( ...i tak si vždy říkám, "Kdo mi těch 10m zase ukradl?"), práce s rolátkem je čistá a hlavně neuvěřitelně jednoduchá. K sehnání je buď permanentní (červené) nebo přesouvatelné (modré - SNÍMATELNÉ LEPIDLO - REMOVEABLE ADHESIVE ROLLER), které vám fotku vlastně na papíru jen přidrží a kdykoli ji můžete posunout a doupravit. Do obou rolátek si pak už jen kupujete náhradní náplně (NÁPLŇ SNÍMATELNÉ LEPIDLO - REMOVABLE ADHESIVE DOTS ROLLER REFILL), takže doporučuji v prvním nákupu určitě koupit rolátko a pár náplní navíc :-).
Dalším lepidlem je mé nejoblíbenější Glossy Accent - je to lepidlo, které po zaschnutí zprůhlední, takže není na projektech vidět, když vám ujede ruka, nemáte tak nic upatlané a navíc stačí opravdu jen kapka a vše drží. Je to nejlepší lepidlo, kterým přilepíte každou ozdůbku i materiál. Jen pozor, že rychle schne, takže je nutné po aplikaci vždy uzavírat, ale i na to si rychle zvyknete. Lahvička jednoho lepidla mi vydržela na dvě celá alba, teď dělám třetí a jsem v polovině prvního balení, takže za sebe rozhodně veliká spokojenost.
Oboustranná lepenka - já sama moc nepoužívám, ale mám ji a čas od času ji využiji, naopak znám plno PLkařek, které by bez něj nemohly být, takže je jen na Vás, co Vám sedne a s čím se nejlépe sžijete.



Foťák či mobil - když už mluvíme o nezbytnostech, opravdová nutnost je jakýkoli aparát, kterým dokážete své momenty zachytit. Zbytek jako úpravy a vyvolávání fotek už je jen na Vás. Někdo rád tiskne doma, jiný raději svěří fotografie do rukou fotolabů.

Toť seznam nezbytností, bez kterých (alespoň dle mého) se prostě neobejdete. Těchto pár věcí je nutnost a zbytek už je pak na Vašich možnostech, tvořivém duchu a na schopnosti odolat všem těm krásám v e-shopu :-).

Těším se na Vás příště, u 2.dílu PL krok za krokem a doufám, že Vám do začátku alespoň k něčemu bude. A pokud by měl kdokoli cokoli na přání, pokud byste měli návrhy na témata, která vás budou zajímat, tak neváhejte napsat komentář, ráda do článku cokoli zapojím :-).


11 komentářů:

  1. Skvělý článek Míšo, myslím, že těm co s PL začínají, nebo dělají krátce, určitě pomůže. I když i já si početla, protože mě zajímá jak to dělají ostatní, jaké pomůcky jim vyhovují apod.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti dekuji za komentar, tesim se na dalsi dily a doufam, ze si je s chuti prectou i zkusene "lepilky" :-)

      Vymazat
  2. Moc pěkné, začátečníky určitě potěší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kamco moc dekuju a doufam, ze se zacatecnikum bude hodit a budou se tesit na dalsi dily :-).

      Vymazat
  3. Super začátek, Míšo :-) Určitě to spoustě začínajících PL "lepiček" pomůže :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni dekuji a tez doufam...bylo hodne tezke "smrsknout" zacatek do jednoho clanku, obzvlast kdyz mam doma ty supliky vsim tak nacpane :-).

      Vymazat
  4. Sice nezačínám, ale přečetla jsem to s chutí. Můj první nákup byl taky zpětně dost zbytečný, po pár týdnech jsem zjistila, že můj styl je jemnější a více minimalistický a nepotrpím si na samolepky alá pro děti a barevné kartičky, takže jsem dělala nákup druhý a nakoupila všechno znovu, ve svém stylu. A co bylo již hotové jsem v prvním roce hojně předělávala ke své momentální libosti.
    Za sebe bych jako nezbytnosti jmenovala album, kapsy, kartičky + sada čtvrtek s nimi ladící (jedu na vlně Dear Lizzie nebo Magie Holmes), snímatelný modrý roller, nůžky mám obyč z Ikei a jsou OK, písmenka a abecedy, čím více, tím líp - do PL ručně vůbec nepíšu, obálky Becky Higgins na konec alba na přáníčka, vzkazy, lístky a programy, co se nevejde do kapes a taky hodně využívám přídatné vlepovací kapsičky na fotky, růžky na fotky, washi pásky a kvanta a kvanta enamelek.
    A díky Tobě postupně zařazuji spreje a chci vytvářet čas od času dvanáctkovou stranu, ale je to v plenkách:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc dekuju za krasny komentar...a musim se smat. Kdyz jsem zacinala psat clanek, tak jsem si sepsala sve NEZBYTNOSTI :-D a musim rict, ze clanek by byl asi na vydani v knizni podobe. Musela jsem hoooodne skrtat, protoze to by spis kazdeho odradilo a brzy by kazdy pochopil, ze si za tu cenu poridi nove auto. Takze jsem skrtala a skrtala, ale vubec se neboj, protoze tenhle clanek o nezbytnostech je jediny a dal se budem jen rozmazlovat :-) Tesim se uz ted na dalsi radky o PL.

      Vymazat
  5. Určite to niečomu bude, lebo do dnešného dňa ma k PL vôbec žiadna sila nepotiahla. Až po prečítaní tohto príspevku som si uvedomila, že aspoň vyskúšať by som to mohla. PL je pre mňa záležitosť veľmi "čistá" (ja som skôr na to paltanie), ale nechám sa zviesť a počkám si na "krok za krokom" a skúsim to :) Ďakujem ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janko moc moc dekuji za hezky prispevek a mam velikou radost, ze muj clanek muze byt pro nekoho motivaci a hnacim motorem zaroven. Dekuji

      Vymazat
  6. Míšo, krásně jsi to napsala a určitě inspirovala hodně lidí, kteří doposud nevěděli jak krásně, snadno a originálně vytvořit vzpomínková alba, aniž by museli vlastnit celé ,,papírnictví". Moc se těším na další pokračování. ☺

    OdpovědětVymazat

♥ 💕 ❤ 💖 💛 🎂 ☕ 🍸 🍷
🌷 🌼 🌹 🌻
💣 👏 👍✊ ✌
😍 😊 😏 😂 😋 😵 😒 😇 😈
😻 😺 😼 🙀 😿 🙀