30. března 2015

Gelatos a canvas

Dnes budeme pokračovat s mixed medii, v hlavní roli budou GELATOS. Ukáži vám projekt, ve kterém jsem použila tyčinky na šepsované plátno, canvas.


Jakým způsobem můžeme Gelatos nanášet na povrchy, si můžete přečíst v příspěvku Janky.
To platí samozřejmě i při užítí na plátno. Kombinovat je můžeme bez problému s jakýmikoli médii, která jsou řeritelná vodou. Pokud chcete experimentovat s těmi, které jsou na jiné bázi, i to jde - je vše na vaší chuti hrát si a těšit se z nových objevů.

Já je nejraději kombinuji se spreji DYLUSIONS INK SPRAY  nebo Lindys.  Často ale v konečné fázi nejde vypozorovat, kde vlastně byly Gelatos užity.


Proto jsem se rozhodla, že vytvořím projekt, kde nebudou barvy jiného typu.
V otázce námětu jsem byla dost nerozhodná, protože je možné k němu přistupovat z mnoha úhlů. Nechala jsem se tedy vést intuicí a sama jsem byla zvědavá, co na konec vznikne :-) .
Jak jsem tedy postupovala? Na canvas jsem nanesla tyčinkami barvy.


Celou plochu jsem přestříkala vodou (Mini Mister je opravdu mini, používám lahvičku s mechanickým rozstřikovačem, ta byla původně naplněná nějakým pohlcovačem pachů) a barvu jsem nechala stéct dolů. Místy jsem do barvy sáhla prsty lehkým dotekem, místy jsem barvu rozetřela. Je velice příjemné se barev dotýkat, nezažírají se do kůže a ruce máte celkem čisté :-) .



Po zaschnutí jsem za pomoci šablony zatřela špachtlí krakelovací pastu, aby povrch získal texturu.

                                                                          .
Opět sušení, trvá trochu déle, ale výsledek stojí za to: krásné trhlinky.  Mohu vzít Gelatos a přetřít...místy opět přestříknu vodou a prsty roztírám barvu. Doporučuji mít po ruce roli kuchyňských utěrek, nic nemusíte odtrhávat, prostě celou rolí odsajete přebytečnou barvu či vodu, případně vše setřete, pokud se vám efekt nelíbí. Ale tentokrát nebyla potřeba.
A nyní je prostor pro představivost a kreativitu...dívejte se chvíli spolu se mnou. Vidíte něco? Napadá vás, jak byste pokračovali? Obrázek si můžeme otočit z různých stran a nechat fantazii pracovat na plné obrátky.


Mně se jako první vybavily v dolní části domy a bylo rozhodnuto, kudy se budu dále ubírat a co tedy bude námětem mého projektu s Gelatos.
Tyčinkou jsem lehce zdůraznila jednotlivé motivy a rozetřela štětečkem:



Ještě malá odbočka ke štětcům v soupravách: ty kulaté jsou skvělé na roztírání krouživým pohybem i tupování, ty ploché modré se skvěle drží, jsou trojboké, a využijete je nejenom na malování, ale i na psaní. Mají zkosené štětiny, jsou ideální i na kaligrafii.
Vrátila jsem se ještě k texturovanému povrchu, místy prsty zatřela barvu, domkům jsem doplnila detaily a rozvinula městský motiv, koresponduje s použitou šablonou městského plánu. Přidala jsem pár tahů a doteků barvičkami tak, aby představovaly nějakou přírodu. A na konec ještě koláž z ústřižků staré mapy, barevně vyvažuje starorůžové tóny.


Hotovo...mohla bych přidat nějaké razítko, fotku, další doplňky, ale pro tuto chvíli jsem byla spokojená. Někdy je dobré si dát časový odstup...buďto se dá pokračovat nebo celé přemalovat, protože zjistíte, že to není ono, a nebo si řeknete: ano, takhle to je hotové.


Bylo pro mne příjemné zjištění, že na takový obrázek toho moc nepotřebujete: jen gelatos, vodu a prsty, bez těch dalších věcí bych se obešla...A myslím, že by to zvládl každý z vás. Zkusíte si tyhle úžasné barvičky?


5 komentářů:

  1. Nádhera......umělecké dílo! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Olinko, skvělé!!! Tvé články bych mohla číst stále. Při dnešním čtení, jsem si uvědomila, že to mám jako ,,tajemný příběh". S každou další větou jsem stále napnutější a napnutější co bude v té další. Úplně jsi mě do toho vtáhla a přiznám se, že se nějak nemohu opět zapojit do pracovního procesu. Stále se vracím, prohlížím ukázky a občas zabrousím na text. Děkuji za dnešní, řekla bych až adrenalinový zážitek s úžasnými ukázkami. ♥♥♥

    OdpovědětVymazat
  3. Souhlasím s Dančou. Je to skoro jako adrenalinový sport - jen s úžasně jemným, něžným výsledkem. Už se moc těším na další pokračování.

    OdpovědětVymazat
  4. Krásná procházka jarní ulicí - díky. ;)

    OdpovědětVymazat
  5. Olinko nádhera! Krásný a něžný obrázek!

    OdpovědětVymazat

♥ 💕 ❤ 💖 💛 🎂 ☕ 🍸 🍷
🌷 🌼 🌹 🌻
💣 👏 👍✊ ✌
😍 😊 😏 😂 😋 😵 😒 😇 😈
😻 😺 😼 🙀 😿 🙀