11. června 2018

Mramorování

Mramorování papíru je velmi stará a poměrně známá výtvarná technika. Jedná se o vrstvení barev na vodní hladinu a následný otisk na papír. Použít můžeme speciální mramorovací barvy, barvy olejové, ale můžeme experimentovat i s různými inkousty a tušemi. Já si chtěla vyzkoušet alkoholové inkousty. Dostupné jsou značky Adirondack a Piňata. Podstata procesu tkví v tom, že se voda a alkohol špatně mísí. Barva se kape na vodní hladinu, vrchní vrstva pomalu prostupuje spodní, dá se ovlivnit mícháním či kreslením vzorů...já mám nejraději překvápka, takže nechám barvu, ať dělá, co umí, nijak ji neusměrňuji. A ještě k názvu techniky. jistě si každý dovede představit strukturu mramoru...krásný, jemný vzorek v přírodních tónech.


Zrovna tato ukázka je z těch divočejších :-), ale je na prezentaci vidět, což u některých světlých barev mám problémy s přesným vyfocením.

Je potřeba si připravit plochou misku na vodu, samozřejmě větší než použitý formát papíru...když se chce, jde všechno a já okoupala i dlouhé pásy tažením po vodní hladině :-).
Na práci si můžete vzít rukavice, ale není to zas tak špinavá technika...použila jsem pinzetu na zvedání papírů, takže na rukách ani kapka.


Na vodní hladinu tedy nakapete inkousty, chvilku vždy počkejte, až se barva rozlije po hladině, abyste viděli, kam přijdou následující kapky. Můžete trochu promíchat do vzoru třeba špejlí, ale zrovna u inkoustů není třeba...přiložíte na povrch list papíru a sejmete, hotovo. A jaký papír? Ideálně papíry vhodné pro práci s alkoholovými inkousty: yupo, fotopapíry, křídové papíry a kartony, Bristol,...zkoušejte a vybírejte ty, na nichž se vám efekty líbí nejvíce.
Fotopapíry lesklé:



Na následujících obrázcích je podkladem křídový karton - výztuž u textilního zboží v Lidlu, v regálech se povalují a já je vybírám :-)




Některá barva se více rozlije, někdy se vytvoří bílá místečka (tam, kde byl vzduch), někdy se barva vysráží...

 
Vzniklý odekorovaný papír použijte dále podle fantazie...Já si vybrala růžové zabarvení, potiskala embossovacím inkoustem motivem květů a listů, zasypala zlatým práškem a zapekla pistolí.


Motivy jsem vystříhala, připravila jsem si podkladové kartony v zelených tónech na tag (už jsem si dlouho žádný nevytvořila) a zkusmo přikládala. V některých místech bylo potřeba ještě malinko dovybarvit, použila jsem štětcové fixy Brushables.


Letos mi udělala radost jedna miniaturní růžička, takže červnový tag je věnován jí...




Jednotlivé vrstvy jsou podlepené 3D páskou.


Žádné další dekorování, chtěla jsem, aby vynikl papír a motiv...


4 komentáře:

♥ 💕 ❤ 💖 💛 🎂 ☕ 🍸 🍷
🌷 🌼 🌹 🌻
💣 👏 👍✊ ✌
😍 😊 😏 😂 😋 😵 😒 😇 😈
😻 😺 😼 🙀 😿 🙀