28. května 2018

Akvarelový layout

V minulém příspěvku jsem vybarvovala pomocí štětcových popisovačů Brushables a mimojiné jsem je použila i na staré černobílé fotografie.
Na černobílý film jsem fotila opravdu dlouho, některé obrázky jsou úsměvné, jiné rodinné, dokumentární, a potom takové, o kterých si dnes říkám: " Proč?"Mezi ty jakžtakž akceptovatelné patří kytky ze zahrady, ale ruku na srdce, barva je barva. Takže jsem ji do fotografie přidala ručně.
Nerada vytvářím něco jen pro článek na ukázku...vždycky to musím zařadit: přáníčka, alba, journaly...pár scrapbookových stránek mám i takových, že jsem zpracovala fotky, kde nejsou moji blízcí, jsou tam i krajinné fotky nebo fotky ze zahrady. Fotografie amerických kosatců tedy poputuje na nový layout, na kterém jsem použila akvarelovou malbu.




Představu jsem tentokrát měla hned od počátku a téměř jsem ji dodržela :-). Jen mi to trochu déle trvalo, než jsem ji zrealizovala. Jakmile jsem si nachystala na stůl pomůcky, šlo to už razdva. (A že to chystání se někdy trvá...)


Ve finále jsem některé věci vůbec nepoužila, ovšem neříkám, že tam třeba ještě nebudou. Často totiž udělám raději stránku jednodušší a časem ji doplním podle nálady nebo pocitu, že by to přece jen něco ještě chtělo. V poslední době se dostanu jen k jednodušším věcem a tak jsem se nějak naprogramovala na fakt, že ty hodně zdobené a vrstvené se mi přestávají líbit.
Začala jsem s třistagramovou akvarelovou čtvrtkou, přesto jsem povrch přetřela gessem, protože barvy pak vytvářejí ještě zajímavějšší texturu při rozmývání i zapouštění do vlhkého podkladu.
Na fialové a zelinkavé tóny jsem si vybrala tentokrát anilinové barvy, které mají hodně výrazný pigment.



Nechala jsem přirozeně zaschnout a v další fázi jsem zatírala přes šablonu distress inkousty.


Sem tam otisk razítka, tentokrát se báječně hodil motiv Botanical od Kaisercraft. Tyhle proužky 5 x 13 miluju, univerzální vzory na jakékoliv pozadí.
Vzor jsem ještě chtěla zjemnit a tak jsem přes tu samou šablonu zatřela gesso.


Čekání na suchý povrch jsem vyplnila přípravou hlavního motivu: naaranžovaná fotka...podkladové papíry, vystřihlé a vyřízlé motivky. Měla jsem připravený arch ze starého botanického atlasu, ale pak jsem vzala jednu stránku ze staré Kinorevue, líbila se mi kvalita papíru, který jsem ještě doupravila přestříknutím sprejem LSG. Papíry jsem s fotkou sešila na stroji.


Sestavu jsem nalepila na podklad, přidala jsem jen kratičký popisek Timíkovými písmenky a bylo pro tentokrát hotovo.



Layout mě přivedl na myšlenku akvarelového minialba, tentokrát půjdu s fotkami opačnou cestou...barevné fotky projdou fotofiltrem na čb :-))), uvidím, jak mně bude trvat dlouho realizace...


3 komentáře:

  1. Olinko, nádhera!!!❤ Miluji tvé jednotlivé fáze, které jsou provázené skvělou ukázkou postupů, završené kompletací. 👏

    OdpovědětVymazat
  2. Prekrásna fotodokumentácia! Pastva pre oči ❤

    OdpovědětVymazat

♥ 💕 ❤ 💖 💛 🎂 ☕ 🍸 🍷
🌷 🌼 🌹 🌻
💣 👏 👍✊ ✌
😍 😊 😏 😂 😋 😵 😒 😇 😈
😻 😺 😼 🙀 😿 🙀