1. srpna 2016

Kdo vchází do tvých snů...

K létu patří volnost a uvolněnost, i moje letní tvoření není svázané a ohraničené mantinely. Na scrapbookingu se mi nejvíce líbí, že není stereotypní, že zahrnuje spoustu kreativních činností a dovedností, že stále přináší nové výzvy, že zkrátka člověk vůbec nemusí zabřednout do rutiny každodenního tvoření. To by mně nepřinášelo radost ani naplnění.
Občas se dostanu k projektům, na které přes rok nevybyde čas...mezi ně patři poslední společné tvoření s kamarádkami, na pořadu dne bylo vytvoření lapače snů.




Indiánský amulet, který má odhánět zlé sny, se skládá z vypleteného kruhu a zavěšených peříček. Každý autor si konečnou podobu upraví k obrazu svému, ale základ je stejný.
My jsme pracovaly s kovovým kruhem, který jsme omotaly nastříhanými pruhy gázoviny. Já jsem doplnila i v zamýšlené spodní části dalšími různě dlouhými proužky.


Celou kostru jsem zatřela bílým gessem a dala sušit. Zatím jsem nepřemýšlela nad nějakým stylem či koncepcí, ale protože nutnou součástí musí být peříčka, po kterých sklouznou dobré sny zpět do duše spícího člověka, pustila jsem se do vytvoření pírek z papíru. Dvojitého, s uvnitř vloženým drátem. Některá pera jsem vystřihla z kalendářové fotografie, některá z bílého papíru a dál barvila akvarelovými barvami a tužkami.



V kruhu je nezbytný výplet jednoduchými smyčkami bílým bavlněným provázkem. Ve středu je nutné ponechat otvor a vložit korálek.(Špatné sny se zachytí v síti a denní světlo je spálí.)
Pak už stačilo dozdobit: navázat pírka, korálky, stužky,...




Začínala jsem s bílou a ta se mi zalíbila. Chtěla jsem ji doplnit jen přírodními našedlými pírky. Korálky jsem vybírala tak, abych je mohla nasunout na pera, vybrala jsem růžové a fialové. Dívám se na hotový lapač a zdá se mi nějaký nudný, sterilní...šup pro barvu ve spreji, tyrkysovou, a už přestříkávám. To je ono!

 


Podívala jsem se dodatečně na výklad použitých barev. Ó jak mne potěšila intuice :-) . Tak tedy: tyrkysová barva spojuje blahodárné účinky modré a zelené a tím nás očišťuje a zároveň posiluje. Má uklidňující účinky na tělo i duši. Symbolizuje svobodnou duši, podporuje sebevědomí, fantazii a spontánnost.



Přeji vám krásnou druhou půlku prázdnin a klidné sny!


7 komentářů:

  1. Děkuji...první a snad ne poslední...

    OdpovědětVymazat
  2. Tak s takýmto lapačom sú sny iste len tie najkrajšie! Klobúk dolu, Oli!

    OdpovědětVymazat
  3. Krásný, nádherný, inspirující....Mám kluky ( vnoučata:-)) na prázdninách,tak to bychom mohli nějaký lapač vytvořit...;-)a hned máme zábavu :-))) ...už zase prší...

    OdpovědětVymazat

♥ 💕 ❤ 💖 💛 🎂 ☕ 🍸 🍷
🌷 🌼 🌹 🌻
💣 👏 👍✊ ✌
😍 😊 😏 😂 😋 😵 😒 😇 😈
😻 😺 😼 🙀 😿 🙀