10. února 2016

Odpad znova pokladom

Ahoj všetci!

Som tu znova s recykláciou, ja sa totiž neviem zbaviť vecí len tak jednoducho - vhodením do koša. Tentokrát si niečo povieme o vytvorení zaujímavej štruktúry z materiálu, ktorý normálne všetci vyhadzujeme.

Ako podklad som si vybrala maliarske plátno na lepenke, presnejšie povedané, odrezok s rozmermi 15 x 15 cm. Malé zvyšky papiera, pre ktoré som nevidela iné využitie, som postrihala na rôzne veľké kúsky a nalepila nepravidelne na celú plochu plátna. Vyzerá to takto, štvorčeky a obdĺžniky sa prekrývajú kadejako, ale nám to vadiť nebude. Bude to tvoriť základnú vrstvu. Výsledný efekt bude celkom iný, kto sa chce staviť?



Už ste si niekedy všimli, že v dózach alebo tubách po farbách alebo géloch zostávajú kúsky uschnutého média? Vytlačený zvyšok farby sa usadí okolo otvoru v tube alebo na okrajoch plastovej dózy a uschne. Zostane vám niečo také ako tu na obrázku nižšie. Takže tieto nepotrebné kúsky opatrne odlúpneme alebo vyberieme a nalepíme na tú našu prvú vrstvu. Hocikam. Bude to vyzerať úžasne nemožne (teraz by ma asi v škole pochválili za skvelý oxymoron). 



Keď sme si už takto domrvili pekné biele plátno, je čas dať mu umeleckejšiu podobu. Teda čiernu :) Vezmeme čierne gesso a pomaľujeme kompletne celý povrch so všetkými zákutiami a ryhami. Textúra bude krásne plastická a svoje pravé čaro ukáže až po nanesení farby.


Zvyšný postup popíšem slovne, pretože okrem výsledného projektu už nie je veľmi čo fotiť v krokoch.
Celý povrch som postriekala dvomi sprejmi Lindy´s Stam Gang - najprv v odtieni bielom (Creme Brulee Cream) a po vyschnutí v zlatom (Golden Doubloons). Zlatá farba krásne zvýraznila nielen štruktúru vytvorenú z gélu a farieb, ale tiež okraje nalepených kúsočkov papiera. Vyzeralo to ligotavo a veľmi pekne, ale ja som ešte kde-tu pridala metalickú platinovú pastu Inka Gold.



Na pripravený povrch použijeme doslova "co dům dal". Našla som v pivnici staré plechové kovanie bez kľučky a zdeformovaný hliníkový drôt hrubý, ale veľmi tvárny. Živicová ozdoba od Sandry Evertson v podobe ruky, kovová tabuľka s nápisom, kovanie a aj hlavičky skrutiek sú upravené taktiež čiernym gessom a patinované metalickou pastou. Pod otvor v kovaní som umiestnila miniportrét ženy zo starej fotografie a zakryla ju zvrchu skleneným monoklom. 



Čierny hliníkový drôt som upevnila na obrázok, aby sa dal zavesiť. A stačí. Niekedy netreba preháňať :)


Teším sa na vás na budúcu stredu!




8 komentářů:

  1. Tak ten podklad je úžasný. Už dlouho přemýšlím, že bych si pořídila černé gesso, tak je rozhodnuto. Díky Janka ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Dokonalé!!! Jé úžasné jak dokážeš využít i to co třeba jiný už vyhodí. Černé gesso je hodně opomíjené, ale má úžasný potenciál. ♥♥♥

    OdpovědětVymazat
  3. Och, krása nevídaná!! ❤❤❤

    OdpovědětVymazat
  4. Jeeee, ja mam v krabici tolik odpadi:-) dekuji za super nápad

    OdpovědětVymazat
  5. Super. Já osobně na černé gesso nedám dopustit (děkuji ti Ježíšku).

    OdpovědětVymazat

♥ 💕 ❤ 💖 💛 🎂 ☕ 🍸 🍷
🌷 🌼 🌹 🌻
💣 👏 👍✊ ✌
😍 😊 😏 😂 😋 😵 😒 😇 😈
😻 😺 😼 🙀 😿 🙀