5. února 2016

Když nás barvy ovládnou!

Krásné páteční ráno všem, kteří jste sebrali odvahu na dnešní čtení. Slibuji, že po minulém týdnu Vám dám trochu oddych a nebudu se rozepisovat. Věřím totiž, že někteří ještě nedočetli ani můj lednový diář :-D. Tento článek je událost takříkajíc "na poslední chvíli", protože tu původně měla být velká razítkovaná. Jak jistě víte, ScrapArt.cz vyvezl na světlo boží svá nová autorská razítka a vítr z plachet mi vzala jednak Janka ve středu a poslední zbytky větříku pak Kamča :-). A tak, dnes prostě oddych. Pojďte se mrknou co jsme dělaly a vlastně stále děláme u nás. Pojďte si zaskočit "Na skok k Míše".


"Achoj u nás. Já sem Nelinka. Séga je Julinka. Bydýme v domešku. Neska si budeme hát s hačkama"



Takže. Moje malé hlasatelky Vás ze své malé televize uvedly do obrazu a zbytek bude na mně :-). Slyšeli jste někdy pojem "senzitivní období"? Stejně jako přichází v životě dítěte období vývoje fyzického
  1. leží 
  2. pase bujné oře
  3. převalí se na bůček 
  4. je z něj plaz 
  5. péruje na ofalděných nožkách 
  6. leze ...no až prostě začne metelit po bytě takovou rychlostí, že se nestačíte se svačinou ani schovat
...přichází i období senzitivní. Dítě je v tomto období citlivé a vnímavé určitým svým směrem a je moc dobře, když si toho všimnete a díte tak trochu postrčíte onom směrem.


Příklady:
  • Rozškubalo Vám dítko oblíbené scrapbookové papíry? Než ho ubijete a pošlete pro nové, zkuste ho v trhání podpořit. Dejte dítěti něco, co trhat smí a zároveň je to běžná činnost. Co třeba listový salát a mísu? Dítko Vám naškube salát do misky, vy to jen přelijete jogurtem a radost bude na všech stranách (pokud jste na králičí stravě jako já :-D) Pokud ne, udělejte někomu dárek. Nelča třeba ráda škubala krepák. 

  • Strká vaše vidličky, nože nebo snad pletací jehlice do zásuvek? Nabídněte dítku ku příkladu korále a tkaničky, tkaničku a duté těstoviny ...prostě upokojte touhu navlíkat, aniž by dítko schytalo 220V

Senzitivních období v životě dítěte je veliká fůra, každé dítě je má v jinou dobu a kolikrát jiné, ale je fajn takové období vycítit a nabízet vhodné činnosti., Člověk tím ušetří své vervy a komunikace s malým satánkem se značně ulehčí. U nás je už poměrně dlouho období barevné. Nelinka začala před rokem třídit veškeré věci podle hraček a drželo jí to opravdu dlouho. Třídila si sama hračky, oblečení a brzy už u toho kňourala nebo vydržela jen chvilku, takže přišel čas vymyslet něco dalšího, kde se může realizovat.
Vzaly jsme k ruce plata od vajec a vyrobily si sadu "barevných her". Je to snadné a hrajeme i dnes.



MOTÝLÍ DOMEČKY



Co k tomu:
  • plato od vajíček
  • akrylové, temperové nebo jiné barvy
  • štětec
  • barevné předměty (korále, víčka od PETek, cokoli...)
Jak na to:
  • Jednou jsem šla do papírnictví a zahlédla je. V sáčku byla hromada barevných motýlků z pěnovky! Ještě jsem nevěděla na co budou, ale už jsem věděla, že je potřebuji a hodily se.
  • Plato od vajec jsem nabarvila temperama na střídačku, podle barev motýlků
  • Zjistila jsem, že když Nele nabídnu příběh, strašně rychle se chytí a chce si hrát, domýšlí si ho podle svého a tak jsem začala... Byl jednou jeden motýlek, který si vyletěl na výlet, a když se chtěl vrátit domů, úplně zapomněl, ve kterém domečku bydlí on a jeho maminka. Nelinko, pomůžeme mu najít maminku? (Podstatou je samozřejmě roztřídit motýlky do domečků dle barev)
  • Nelinka udělala zbytek. Dokonce s každým motýlkem třepetala nad platem "leti leti leti, mami leti...a tadyyyy, achoj maminkoo, mmmmm pusu mamince". 

A jako časem nestačilo třídění hraček, nestačilo po 2 měsících ani pomáhání motýlkům :-). Jednou jsem šla zavolat divou zvěř na dlabanec a našla na zemi toto :-D. Motýlci, kuchyňka, hračka...ale pozor, vše krásně podle barev :-D



KAŠTÁNKU HOP



Co k tomu:
  • plato od vajíček
  • akrylové, temperové či jiné barvy
  • štětec
  • kaštany, žaludy, míčky, kuličky, čímkoli se dá házet
Jak na to:
  • opět natřeme plato od vajíček barevně, tady už si můžete pohrát a udělat "hrací pole", které si můžete obodovat a krom snahy házet podle barev, můžete házet i "na body". My si daly střed plata a rohy barvou červenou a Nelinka moc dobře věděla, že za červenou má bodů nejvíc. Snažila se tedy občas trefit i tam, i když vždy vyhrála touha tím malým hnědým zmetkem prostě mrsknout, bod nenebod, plato neplato :-D ...že by se klubalo na svět házecí senzitivní období? I to je možné, a pokud to tak máte vy, je tohle ideální hra i pro Vaše děti



  •  když jsme byly na podzim takzvaně "po nemoci", nechtěla jsem, aby Nela venku lítala, ale aby byla spíš v klidu. Vozili jsme tedy plata v kočáru a musím říct, že na hřišti sklidily nejeden úspěch :-). Však kdo by nechtěl mrsknout hnědým zmetkem, že? Hned má Nelča víc chlapečkovských kámošů.


PRVNÍ PEXESO


Tohle je naprosto nejlepší hra na seznámení se s barvami. Nám se osvědčila a Nela se na ní tehdy, v 19 měsících, naučila rozpoznávat co "je stejné" a co ne. O měsíc později pak dokázala přiřadit barvy k sobě, pojmenování přišlo o chvíli později.

Co k tomu:

  • pokud nechcete kartičky laminovat, vezměte papír vyšší gramáže
  • barevné papíry
  • nůžky/řezačka/cokoli čím papír naporcujete - může dítě i samo papír trhat, Nela miluje řezačku, takže u nás se jezdilo :-) hrotíkem
  • lepidlo - opět super vzít nějaké, kterým zvládne lepit dítko, takže glossy accent strčte hluboko do šuplete :-)
Jak na to:
  • na malé čtverečky nařežte papír, stačí udělat pro malé díte jen pár kartiček. Pokud je to první seznamování s barvami, stačí klidně jen dvě barvy. My si vytvořily ty základní (žlutá, červená, modrá, zelená) a od každé pár
  • barevné kousky nalepte na kartičky a můžete zvesela hledat stejné
  • pro nejmenší je snazší, když si kartičky otočíte barevnou stranou vzhůru a ratolest hledá "stejné" aniž by se musela soustředit na otáčení :-)



FÓLIOVÉ PATLÁMO


Tak se zase překlenul rok a naše babička měla další ze svých svátků. Nelča už ale byla dost velká na to, aby mohla s přáníčkem pomoci. A já jí svěřila background našeho společného přání.

Co k tomu?
  • eurodeska
  • čtvrtka - vyšší gramáž je lepší
  • tempery v oblíbených barvách - naše babi miluje červenou a černou, proto Nela patalala tyto barvy
Jak na to?
  • papír zastrčte do erodesky 
  • temperou na papír vytlačte pár "bobků" o velikosti cca 1cm, zakápněte vodou. Tento papír máte zároveň vložený v eurodesce. 
  • Celou eurodesku izolepou důkladně zalepte
  • a následuje čisté krásné malování
  • dítko honí prstíkem barvu přes eurodesku a tím ji roztírá po papíru...výsledek je parádní a bavil nejen Nelu, ale i mě
  • Papír ihned vyjměte ven a nechte volně uschnout, případně vysušte pistolí
  • my pak vystřihly kus, který jsme nalepily na papírový základ a bylo téměř hotovo...




Barevných hrátek je fůůůra, nám zatím stačilo toto, zbytek jako třídění oblečení, barevných lžiček apod. je samozřejmostí :-)
Krásný barevný pátek přejeme






23 komentářů:

  1. To je super - malej teď péruje na kolínkách, tak zatím ukládám odkaz na později ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, uteče to jako voda a budete barvit o 106 :-)

      Vymazat
  2. Výborné hrátky, při čtení jsem se opět hezky pobavila a zároveň mi to připomnělo, když byl syn malý. Holkám to v televizi moc sluší a Nelinka je šikulka.☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dani dekuji :-) V telce je nejčastěji Lego, které hraje divadlo, takže tohle byl jedinečný moment :-D

      Vymazat
  3. to plato od vajíček je super nápad!! díky za inspiraci!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani dekuju. Vánoce jsou jeden z mála okamžiku, kdy spotřeba vajec naroste tolik, že nahromadím velká plata :-) tak máme ted zásobu

      Vymazat
  4. Odpovědi
    1. Miluju ja doufám, i když ne vždy, ale snažím se :-)

      Vymazat
  5. Těším se, že až budou děti, tak si projdu celou rubriku Na skok k Míše a bude o zábavu postaráno! Máš skvělé nápady a moc pěkně zdokumentované:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani Děkuji :-) Kolikrát si sama něco napíšu na blog proto, abych ty věci nezapomněla a jednou se k nim mohla vrátit :-)

      Vymazat
  6. Skvělé, jak dovedeš "naslouchat" holčičkám a rozvíjet jejich tvořivost a kreativitu

    OdpovědětVymazat
  7. Ano. Člověk toho spoustu zná, a možná i použil,ale takto utříděné a sepsané - nemá to chybu!Bravo, maminko!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za hezký komentář :-) Přesně tak, hry jsou známe, vždy je to o ten závěrečné realizaci :-)

      Vymazat
  8. Míšo, super nápady, holčičky ani maminka se nenudí. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzi děkujeme. Zatím se moc nenudíme, i když občas nemam silu a slusne doma prokrastinujeme :-)

      Vymazat
  9. I já se přidávám s pochvalným "Bravo!" To jsou nápady vhodné i do školky pro "mého autíka". :-) Díky.

    OdpovědětVymazat
  10. je to viac než príjemné čítanie a viac než inšpirácia ♥ super !!!

    OdpovědětVymazat

♥ 💕 ❤ 💖 💛 🎂 ☕ 🍸 🍷
🌷 🌼 🌹 🌻
💣 👏 👍✊ ✌
😍 😊 😏 😂 😋 😵 😒 😇 😈
😻 😺 😼 🙀 😿 🙀