29. července 2015

Keď obrázky rozprávajú

V prípade, že sa rozhodnem urobiť príspevok do art-journalu, nikdy nepremýšľam, ale nechávam voľný priebeh emóciám. Niekedy pracujem tak, že si vyberiem kombinácie farieb, inokedy volím naslepo fotografiu. Niekedy mám chuť na jednoduchý príbeh, inokedy sa "rozbesním" s farbami aj s materiálom.
Inšpiroval ma obrázok. Náhodne nájdený v časopise. V obrázku si každý nájde tú svoju myšlienku a tak to bolo aj tentokrát v mojej hlave.
Mám vynikajúcu vlastnosť - trpezlivosť, ktorá ale absolútne nefunguje pri jednej činnosti - pri transferi obrázka. Vždy to dopadne katastrofálne, pretože nevydržím čakať, kým obrázok úplne vyschne, ale ho chcem odhaľovať čo najskôr. Vždy ho na niektorých miestach zoderiem prstom, ale tvárim sa, že to tak má byť. Takže ak by ste hľadali chyby na tejto stránke, tak informujem, že TAKÝ BOL ZÁMER :)




Aj keď postup nafotený nemám, aspoň v krátkosti pár slov, ako vznikal príspevok:
Stránku som pokryla tenkou vrstvou bieleho gessa a rozotrela ho pomocou starej kreditnej karty. Povrch som dobre vysušila teplovzdušnou pištoľou, cez šablónu som naniesla textúrovaciu pastu zmiešanú s tyrkysovou akrylovou farbou Dylusions.

Obrázok som prenášala zrkadlovo pomocou Soft Matte gel - pokryla som médiom obrázok aj plochu, na ktorú som ho odtláčala a priložila k sebe. Treba to poriadne popritláčať, plocha obrázku musí byť celá prilepená k podkladu a nechať PORIADNE vysušiť (nie ako ja). Sušiť môžeme aj cez noc, spánok neuškodí obrázku ani nám :) Nepoužívajte obrázky vytlačené na atramentovej tlačiarni.

Po vysušení postriekame vodou z rozprašovača a jemnými pohybmi prsta zošúchame vrchnú vrstvu papiera. Papierových vrstiev je niekedy viac, niekedy sú jemné, niekedy hrubšie, záleží od druhu papiera, na ktorom je obrázok. Na tomto projekte som vrstvy papiera kde-tu nechávala nezošúchané, aby celok pôsobil takým zahmleným dojmom. 
Na záver som obrázok prelakovala a dotvorila sprejmi Dylusions. Roztoky zo sprejov zmiešané s vodou som naniesla aj na hornú časť stránok. V strede som rozmývala vodou žltý sprej Distress.
Stránka je dotvorená čiernymi odtlačkami pečiatok a nápisom "because every picture has a story to tell" ("pretože každý obrázok má svoj príbeh").



Prajem vám príjemný deň s múzou!



6 komentářů:

  1. Moc pěkné, ten Soft Matte gel ...vypadá zajímavě, budu muset vyzkoušet.

    OdpovědětVymazat
  2. krásná vzdušná stránka evokující příjemný letní den u vody

    OdpovědětVymazat
  3. Nádherné a jak píše Olinka, vzdušné ale zároveň to okamžitě zaujme, vtáhne do obrazu a nutí to k podrobnějšímu zkoumání. Je to příjemně magické! ♥♥♥

    OdpovědětVymazat

♥ 💕 ❤ 💖 💛 🎂 ☕ 🍸 🍷
🌷 🌼 🌹 🌻
💣 👏 👍✊ ✌
😍 😊 😏 😂 😋 😵 😒 😇 😈
😻 😺 😼 🙀 😿 🙀