10. července 2015

10.díl PL Krok za krokem: Jak zvěčnit Vaše krásné výtvory a jak na ty nej chyby?


Vítám Vás u dalšího dílu seriálu "PL Krok za krokem" a přeji krásný prázdninový pátek :-). Dnešní článek je krásně kulatý, desátý a já mám velikou radost, že (snad) potěším někoho z Vás, protože tento článek je sepsán na Vaše přání. Děkuji paní Lucko za Váš e-mail a s radostí jsem se pokusila odpovědět na dotazy prostřednictvím tohoto článku. A pro Vás ostatní, dnes Vás pozvu zase k nám a ukážeme si, jak fotografuji již vytvořené projekty. Pokusím se alespoň stručně zmínit ty nejčastější chyby a jako bonus přidám ještě drobnou úpravu na Vašich PC!

MŮJ FOTO-KOUTEK:


Každou stránku, která pod mou rukou vznikne, se snažím vyfotit a to nejen pro Vás, abych ji měla do článků, ale také proto, že mi tak v počítači vzniká hezké virtuální album. Samozřejmě se to nedá nikdy srovnávat s tím, když máte možnost na album sáhnout rukou, ale někdy se může ve virtuální podobě hodit. Máte-li například rodiče, prarodiče či jinou část rodiny na druhé straně republiky, mohou tak i oni sledovat Vaši rodinnou "kroniku". Anebo kdo ví, kdy nás stihne požár či jiná nehoda (myšleno s veeelikou rezervou, protože nevím, zda bych instinktivně nesáhla nejprve po albu a pak až po dětech :-D ), to se nám pak budou alespoň virtuální vzpomínky na tu krásu hodit :-).

Hned na začátek tedy pár důležitých rad!


  1. Světlo - je pro zvěčnění v té nejlepší kráse opravdu třeba. Je nejdůležitější. Stránky fotím zásadně za denního světla. Jak můžete vidět na fotce, fotím nejčastěji u balkónových dveří, případně na tabuli mé dcery (jen opravdu výjimečně a spíše třicítkové stránky. PL kartičky v tomto případě musíte nechat v kapsách a výsledek ení tak pěkný.), proti oknu. Nejlepšího výsledku docílíte, když fotíte alespoň trochu z boku oproti světlu, to znamená, že pokud si postavíte projekt přímo proti oknu, může se Vám ve výsledné fotce zobrazit okno v odrazu nějaké fotky
  2. Podklad - pozadí za stránkou je neméně podstatné, doporučuji podložit stránku bílým pozadím. Pokud nemáte bílé, tak šedé není též na škodu, krásně tak vyniknou detaily stránky. A že doma nemáte tak krásný bílý stoleček? :-) Nevadí. Určitě něco doma najdete. Já jednou dokonce vyndala polici ze skříně, dnes už jsem chytřejší a hledám jiné způsoby než vyhazovat dětem hadry ze skříně, abych si mohla udělat "obrázek" :-). Asi každá máme doma balicí papír na dárky. Ten je naprosto senzační. Vejde se Vám všude, takže nebude překážet a z druhé strany je ve většině případů čistě bílý. Doporučuji!
  3. Úhel - pro nejlepší výsledek je třeba, abyste udělali fotku z nadhledu, je důležité fotit kolmo na projekt, ne z šikmých úhlů, což jsem záměrně udělala a v odstavci o nejčastějších chybách to názorně uvidíte.
  4. Počet snímků - poslední doporučení. Cvakejte jak o závod. Výhoda digitálních fotoaparátů je ta, že nadbytečné snímky prostě vyhodíte a nestojí Vás ani korunu a troufám si říct, že ani čas navíc ne. Vždy je lepší mít fotek více a mazat, než znovu připravovat stránku a "foto-koutek"



NEJČASTĚJŠÍ CHYBY


Jsme u nich. Na levém obrázku vidíte stránku, která nebyla vyfocena kolmo k projektu. Jakmile dáte stránku na stolek, je třeba se dostat ještě nad něj, proto mám na fotce mého "foto-koutku" vedle stolu i židli. Na ti stačí vyskočit a stránku je pak možno vyfotit kolmo.

Na druhém obrázku je další chyba a to focení s bleskem! Pokud budete fotit s bleskem, vždy se Vám vytvoří nežádoucí odraz. A je jedno zda to bude odraz od plastové kapsy, když kartičky nevyndáte, anebo odraz od fotek, které jsou z kapes vyndané. Tedy: fotit jedině BEZ BLESKU.



Na posledním obrázku jsem udělala tu chybu, že jsem stránku nepodložila bílým podkladem. Komu to však nevadí, není to zásadní, ale věc vkusu. Jen pro ukázku tedy stránka, která je vyfocená, když je jen opřená o zeď.


 JAK NA TO?


A teď tedy jak to udělat správně :-). Anebo jak to dělám já, každý si najděte svůj způsob, který bude vyhovovat Vám i Vašim možnostem.

  1. kartičky vyjměte z plastových kapes a položte si je navrch
  2. pokud nechcete, aby vám vyčuhovali kartičky z druhé strany, můžete kartičky další stránky dát úplně stranou, případně si dejte tu práci, aby se kartičky a fotky hezky překrývaly
  3. stránku si položte na zem, stolek, tedy na Vámi vybrané, dobře osvětlené místo
  4. nakloňte se nad projekt a snažte se zachytit ho kolmo a zároveň rovně. Doporučuji si horní či spodní hranu projektu srovnat na displeji s okrajem displeje - udržíte tak projekt hezky rovně. 
  5. Cvakejte! Já udělám většinou cca 30 snímků stránky a v PC pak vyberu jeden, který upravím
  6. upravte v počítači a stránka je hotová k uložení či k prezentaci. A nejen k prezentaci rodinám, ale nezapomeňte, že i posílání fotek do různých Challenge se počítá. Správně vyfocený projekt totiž vyzvednete o level výš ;-)


JAK UPRAVIT V POČÍTAČI?


Jak jistě víte, pro úpravu používám program od Google Picasa 3. 

  1. Otevřete fotky v programu a vyberte tu, která je rovně a není rozmazaná
  2. V levém panelu si klikněte na ikonu "Oříznout"
  3. V rolovací liště vyberte oříznutí "Ruční" (viz.obr.2) a projekt kurzorem ořízněte
  4. Teď už stačí jen uložit a máme hotovo :-)


Výsledná stránka focená a upravená dle postupu.




A na závěr ještě jeden tip. Pokud chcete fotit detaily na stránce, je pro ně naopak lepší, když nejsou foceny svrchu přímo kolmo na projekt. Vyniknou tak 3D projekty a detaily mnohem lépe :-).


Focení zdar a těšíme se na Vaše projekty, které jistě budou vyfoceny na výbornou. A nezapomeňte, že teď už tu máte návod, jak co nejlépe zvěčnit projekty do naší velké prázdninové challenge!


7 komentářů:

  1. Míšo, díky za poučný článek! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Super článek - krásný návod, jak hezky vyfotit své stánky. Já bych ještě přidala 2 drobnosti. Aby se vám kartičky nerozjížděly, tak já osobně je lepím k sobě. Jakmile mám jednu kapsu zaplněnou z obou stran, tak kartičky slepím oboustrannou páskou k sobě a oni se pak v jednotlivých kapsách nerozjíždějí. A aby mi pak kartičky z horních kapes nevypadávaly, tak je přelepím průhledným kolečkem. No a další věc - pokud máte zrcadlovku, tak je dobré fotit např. na režim krajiny - protože pak se vám aktivuje více expozičních bodů a máte tak krásně zaostřenou celou stránku (a tento režim také hezky vytahuje barvičky). Pokud byste měly zvoleno zaostření např. jen na 1 bod, tak foťák bude ostřit spíše do jednoho místa. Už jsem to tak vychytala, že cvaknu každou stránku tak 2x - 3x + detaily a je to :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Míšo, super článek s návodem na focení a vyvarování se chyb. Výborný nápad s názornými ukázkami! ♥♥♥

    OdpovědětVymazat
  4. Super článek. Já na focení používám stránky z velkého nástěnného kalendáře.

    OdpovědětVymazat
  5. Stejne jako Limetka i ja mam kalendar :)

    OdpovědětVymazat
  6. s zeleznou pravidelnosti detem loupim stolecek z IKEA :)) diky za super tipy, Miso!!

    OdpovědětVymazat

♥ 💕 ❤ 💖 💛 🎂 ☕ 🍸 🍷
🌷 🌼 🌹 🌻
💣 👏 👍✊ ✌
😍 😊 😏 😂 😋 😵 😒 😇 😈
😻 😺 😼 🙀 😿 🙀