16. března 2015

Orientální princezna

Dnes dokončím MIXED MEDIA na canvas, na podklad jste se mohli podívat v závěru mého minulého příspěvku.
Ale protože opakování je matka moudrosti, vrátím se  ještě k teorii.
Na co spousta scrapbookářek zapomíná, je, že každý projekt v sobě nese nějakou myšlenku. Ke sdělení myšlenky můžeme použít prakticky jakýkoli materiál, rozhodně je spíš ale na škodu, když použijeme úplně vše, co máme k dispozici. Vždy bychom si měli umět vybrat to, co je nejvhodnější pro náš záměr. Měli bychom si najít svoji „cestičku“, svůj způsob vyjadřování, ne jít cestou kopírování druhých. Pro seznámení či proces učení to není na škodu, ale pak by mělo následovat období vlastního hledání, objevování a zkoušek. A to je proces opravdu hodně dlouhý. Kreativní cvičení zlepší oko i ruku a ještě přináší spoustu radosti.
Stejně tak bychom se měli pokusit najít odpovědi na své otázky svým přičiněním. Konkrétně na každém produktu je složení výrobku, obchodníci mají na svých stránkách u každé položky spoustu důležitých údajů o použití, někteří hýčkají své zákazníky i zveřejněným videem. Hned víte, co s čím…svůj k svému…vlastní zkoušení a poznání je proces, který by nás měl naplňovat…
Tak, učitelka se „projevila“ :-) , doufám, že mi prominete obecný úvod a můžeme přejít k vlastní práci.



 Barevnost podkladu se odvíjela od barvy sárí, které má na fotografii moje dcera, k tomu doplňková barva.Nikdy neuděláte chybu, když zvolíte poze dvě barvy. Komponovat ze tří a více už vyžaduje určitou zkušenost a cit pro barvy.
 Hned na začátku jsem si řekla, že bude výřez v rámečku a celá plocha by měla evokovat bohatými tvary orientální zahradu. Výsledek bude asi trochu kýčovitý, ale „růžofka“a třpytky tam musí být.Nakonec jsem tam moc doplňků nedala. Méně je lepší než více, celek by měl raději působit lehce nedokončeným dílem.
Hlavní motiv by měl být umístěn na zlatém řezu, ze samého kraje by nemělo nic "vypadávat" a vždy si hlídáme, aby ve směru pohledu zobrazovaného bylo více místa, než za ním.

Vyřízla jsem si z kartonu rámeček a zatřela krakelovací pastou (DecoArt Media. momentálně není skladem). Pokud bude vrstva tenká, vytvoří se po zaschnutí jemnější prasklinky, pokud silnější, budou větší.
Když nejste spokojeni, klidně naneste další vrtvu, také jsem to na jedné části udělala.


 Do pasty můžeme opět i přidat na obarvení akrylovou barvu. Po zaschnutí jsem dál barvila houbičkou distress inkousty a také StazOnem, protože jsem potřebovala určitý odstín. 




 Na plátno jsem si ještě doplnila motivy, které jsem tiskla razítkem, opět jsem použila StazOn, protože ho dobře můžeme kombinovat s médii ředitelnými vodou. Ani se nehne. 


 Připravila jsem si kytičky: na papír jsem nalepila hedvábný papír, trochu přibarvila inkousty a potřebné tvary vyřezala na Big Shotu. Druhý, plastový rámeček jsem obarvila akrylovou barvou a ještě lehce přejela lepidlem a zatřela Mica Powder – Teal.



Po nalepení na canvas jsem středy vysypala MICRO BEADS BLUSH do bílého lepidla (přehnula jsem si kancelářský papír a použila jsem ho jako sypátko, protože ty skleněné mršky jsou jak živé).


Místy jsem ještě doplnila kresbou drobných úponků a nalepila třpytivé kamínky.
Bollywoodská tanečnice má svůj obrázek.


A ještě detail, který vám může zhatit celý záměr. Eva se zeptala sama sebe, co to dělá tou rukou...já zmáčkla spoušť  o vteřinku dříve, než rozevřela všechny prsty na ruce, takže takové foto bych vlastně neměla prezentovat :-)


7 komentářů:

  1. Nádhera, Oli. Tohle vím, že je něco, co nikdy umět nebudu.

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné, jako vždy. I ta fotka se mi moc líbí, Evě to moooc sluší (i s tou rukou :-)). A zase skvělý text, čtení mě potěšilo a těším se na víc :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Nádhera, až neuvěřitelné!!! Evě to moc sluší ☺
    Olinko, skvělý článek. Informace, které zmiňuješ v úvodu, jsou pro mnohé z nás důležité a nikde je nevyčteme. Velice se mi líbí a oceňuji, že si uděláš čas a podělíš se s námi i o informace, které nám pomohou se zorientovat ve světě tvorby. Děkuji ♥♥♥

    OdpovědětVymazat
  4. Olinka, skvelý článok! Páči sa mi, že si niektoré slovné spojenia zvýraznila, treba im naozaj prikladať na dôležitosti. Canvas je úplne očarujúci!

    OdpovědětVymazat
  5. Budu se opakovat, ale vůbec mi to neva: díky za tolik potřebné vysvětlení - fotky jsou perfektní (Ty dobře víš, jak moc mám Tvé detaily ráda!), ale někdy je prostě nezbytné vědět, jak/co/proč... Eva je kočka (a nebýt Tvého komentu, vůbec bych nad tím gestem neuvažovala).

    OdpovědětVymazat
  6. Super, moc děkuji. Skvěle napsáno a pro mně velmi zajímavé a přínosné.

    OdpovědětVymazat
  7. Moc pěkné, dobré informace. Děkuji.

    OdpovědětVymazat

♥ 💕 ❤ 💖 💛 🎂 ☕ 🍸 🍷
🌷 🌼 🌹 🌻
💣 👏 👍✊ ✌
😍 😊 😏 😂 😋 😵 😒 😇 😈
😻 😺 😼 🙀 😿 🙀