31. srpna 2015

Štětcové fixy BRUSHABLES

Dnes se podíváme na zoubek (ehm...tak jo, na špičku) štětcovým fixám BRUSHABLES.
Přiznávám, že fixy nekdy nepatřily k mé oblíbené výtvarné výbavě. Vadila mi tvrdá stopa a špatné vrstvení barev na plochu. Což děti nikdy neřešily a měly rády jejich sytou barevnost. Na milost a na zkoušku jsem vzala kdysi štětcové fixy, které mne zaujaly tím, že byly vodou rozmývatelné...na cesty, kdy si chci pořídit rychlý záznam ideální. Jediné popisovače, které jsem vždy milovala, byly kaligrafické. Černé, zlaté, stříbrné, ty musím mít stále v zásobě.
Když jsem se začala před lety věnovat scrapbookingu, objevila jsem i svět fixek, o kterých se mi do té doby jen zdálo. Barvy se nanášely bez viditelných tahů a daly se krásně zesvětlovat i stínovat plochy. Přestože vybarvování razítek je u mne na okraji zájmu, pořídila jsem si fixy LETRASET PROMARKER a FLEXMARKER, často je používám v kombinaci s alkoholovými inkousty.
Nedávno se mi dostaly do ruky fixy BRUSHABLES, sada GREENS, trochu jsem si s nimi začmárala a s výsledkem vás seznámím.



Ve čtyřech fixkách máte 8 odstínů jedné barvy,štětcové  hroty jsou na obou stranách s tím, že vždy na jedné straně je 50% daného tónu.
Vyzkoušela jsem si vedení stopy s odlehčením i přítlakem:


Tónování jednotlivými fixkami:


Zajímavou možností je vrstvení tónu, vždy je sytější, takže ikdyž použijete stále stejný odstín, v další vrstvě je dostatečně viditelný.


Dobrého výsledku dosáhneme při psaní, vybereme-li vhodný font a budeme-li trochu zruční. Dobře se s fixy také stínuje.


Protože jsou fixy na vodní bázi, dá se s nimi výborně experimentovat. Rozmývání téměř nefunguje, ale pokud si nejprve nanesete vodu na podklad, a teprve potom přidáváte barvu, rozpíjející akvarelový efekt je zaručen.



Štětcem také můžete vybarvovat razítka, efekt je podobný použití distress inkoustů.



Pokreslit můžete i akrylový blok a barvu potom nabírat vodním  nebo obyčejným štětcem.


Já jsem tímto způsobem obarvila původně bílé kytičky.
Samotné vybarvování mne moc neoslovilo, ale je to tím, že pracuji  při kresbě a malbě raději volněji, používám rychlé tahy a tady to chce titěrnou pečlivější práci. Víc mne bavilo, když jsem mohla zapouštět barvu do mokrého podkladu.


Na vybarvování jsem použila razítko Rolling Hills od Little Darlings.


Za mne dávám hlas především skvělému využití štětců při psaní...kaligrafické nápisy i texty jsou momentálně ve scrapbooku in, vrstvením a stínováním dosáhnete pěkných efektů. Propojíte-li s akvarelovým podkladem, budete mít originální vlastnoručně vyrobený papír k dalšímu využití.            
No a ty první zkouškové papíry jsem využila na vytvoření přáníčka...užijte si dnešní poslední prázdninový den...zítra hola: škola volá :-(



6 komentářů:

  1. Vypadají zajímavě, ale mé srdce stále touží po pravých štětcových fixech Kuretake Zig clean brush pens :-) ty jako jediné mají pravý štětcový hrot, tedy mají jednotlivé štětinky :-) jen jsou šíleně drahé :(

    OdpovědětVymazat
  2. Fixy vypadají mic krásně ... Já si střádám Distress Markery - s jejich štětcovým hrotem se mic krásně pracuje. A mou druhou srdeční záležitostí jsou Copics. Ale u těchto fixek mě zaujalo těch 8 odstínů ve 4 fixách. A mimochodem moc krásné písmo, Olinko.

    OdpovědětVymazat
  3. Já mám dva tělové copicy a nikdy jsem je nepoužila. Oli, máš to krásné, mně fixy nelákají a ty krásné nápisy, ach, na trénování nemám trpělivost ☺

    OdpovědětVymazat
  4. Krásná ukázka! Fixy mám ráda, ale stále se s nimi učím....písmo super!

    OdpovědětVymazat
  5. Krásný a srozumitelný článek. No a ta ukázka s travnatymi kopečky je úžasná

    OdpovědětVymazat

♥ 💕 ❤ 💖 💛 🎂 ☕ 🍸 🍷
🌷 🌼 🌹 🌻
💣 👏 👍✊ ✌
😍 😊 😏 😂 😋 😵 😒 😇 😈
😻 😺 😼 🙀 😿 🙀