12. srpna 2015

Textúry trochu inak


Všetkým prajem veselú stredu! Letné horúčavy umožňujú nám, scraperom, prežívať dni plné kreativity. V chladných miestnostiach dielní a ateliérov pookreje nielen telo, ale predovšetkým duša. A pretože je dnes vonku príliš horúco, pohráme sa v chládku s farbami a textúrami.
Obdivujete krásne papiere so vzorom rôznych textúr, ale zdajú sa vám málo plastické? Vytvorte si vlastnú textúru s jednoduchými pomôckami. Nepotrebujete šablóny, stačí vám pár drobností, ktoré máte doma, zvyškové ozdoby (nepodarky, zlomené živicové ozdoby, kúsky kovu a textilu).
Dnes budeme vytvárať pozadie, ktoré môže vyzerať aj takto:





Začíname!

Rozhodla som sa ukázať vám na dvoch stránkach dva spôsoby z množstva spôsobov vytvárania plastickej textúry. V prvom materiál zničíme a v druhom ho zasa obnovíme. Ako?

Na obidve stránky nanesieme štetcom biele gesso (obr. vľavo hore) a necháme vysušiť. Stačí tenká vrstva.
Potom na ľavú stránku v hrubej vrstve nanesieme a rozotrieme špachtľou bielu modelovaciu pastu (obr. vpravo hore). Nevadí, ak vytvára pri ťahoch špachtľou alebo kartou štruktúru, výslednému efektu to nijako neublíži.
Pastu necháme čiastočne vysušiť a potom do nej odtláčame to, čo máme poruke. Ja som vybrala krajku, kúsok háčkovanej dečky, stavebnú sieťku a vrchnáčiky od sprejov a gessa.



Vodorovné a zvislé ryhy vytvoríme pomocou starej telefónnej či kreditnej karty. Môžeme použiť aj originálne pečiatky. Všetky predmety sa v paste neodtlačia dokonale alebo rovnomerne, ale práve to je zámerom. Ak máme náladu na prírodu, môžeme do pasty odtlačiť aj rôzne prírodniny, halúzky, listy, trávy. Odtlačok kovových prvkov tiež vyzerá veľmi pekne.



Neviem, či ste si všimli, ale niektoré topánky majú skvelé vzorované podrážky, aj tieto sa dajú využiť ako pečiatky, modelovacia pasta sa dá z nich ľahko odstrániť.



Hotovú stránku necháme vyschnúť a pustíme sa do ďalšej. Na vrstvu gessa nalepíme textílie, ktoré sme predtým zababrali odtláčaním, takisto sieťku a kovové prvky. Pridáme iné drobnosti, tu konkrétne som využila odtrhnutú gázu, zvyšky z papierových výrezov Kaisercraft (už minule som prízvukovala, že ich treba odkladať:), ďalej kancelársku maxi-sponku a kovovú tabuľku (obr. vľavo hore). Môžeme pridať aj viac vrstiev, prekrývať ich, mixovať, zapletať, môžeme použiť mechanizmy hodiniek, rôzne gombíky, drôty, papierové kvetinky, pletivo a podobne. Iste doma nájdete zvyškový materiál. Po zaschnutí lepidla všetko dôkladne pretrieme bielym gessom (obr. vpravo hore).

Keď sú takto obe stránky "nabielené", môžeme sa zabávať so sprejmi. Celý povrch postriekame rôznymi farbami, ideálne naraz, aby sa do seba vpíjali a tvorili krásne farebné prechody (obr. vpravo dolu).
Celok pokvapkáme čiernym tušom (obr. vľavo dolu)  a podklad pre ďalšiu prácu v art-journali máme hotový!



Tu je zopár detailov: 







Verím, že si to vyskúšate a pochválite sa svojimi prácami aj nám :)



Dovidenia zasa v stredu!




8 komentářů:

  1. Mě se to tááák líbí, ale kdyby to patlal někdo za mě :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Janka, to je úúúúúžasné!!!! ♥ V tvém podání to vypadá tak snadno :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Nádhera! Taky jsem zajásala, když si dcera přinesla nové kozačky, které měli ozdobnou podrážku. Hned jsem je zkusila otisknout, ale do text.pasty mě to nenapadlo. ;-)

    OdpovědětVymazat

♥ 💕 ❤ 💖 💛 🎂 ☕ 🍸 🍷
🌷 🌼 🌹 🌻
💣 👏 👍✊ ✌
😍 😊 😏 😂 😋 😵 😒 😇 😈
😻 😺 😼 🙀 😿 🙀