19. června 2015

8.díl PL krok za krokem: Pojďme ozdobit pár fotek!

Týdny letí jako voda a je tu další pátek. Počasí venku sice nic moc, ale nevadí. Udělejte si kafíčko či čaj a pojďte si se mnou ozdobit pár svých fotografií. Nejednou jsem slyšela názor, že z fotek máte respekt či strach a popisovat, polepovat či dokonce stříhat je, se obáváte. Netřeba. Prošla jsem pár svých týdnů z posledních dvou let a přináším Vám pár příkladů, jak si své fotky ozdobit. Začneme u těch decentnějších až po samotné stříhání fotek ;-).


1. JOURNALING

...místa pro text není nikdy dost a tak si ho udělejme co nejvíc. Fotka je dokonalé místo pro text. Napsat ho můžete již ve foto editorech na počítači, anebo si ho vytvořte sami. Například z papírových zbytků:


...k ruce vezměte samolepicí abecedy...




...text ze štítkovačů vypadá také skvěle...


...a pro odvážnější z Vás :-D ...klidně fotku rozstříhejte, podlepte kartičkou a máte opět prostor pro psaní textu!


A co takhle přicvaknout vlaječku? Můžete ji jako já ozdobit např.razítkem (víkend).



Vlastníte-li big shot, co si i pomocí této šikovné mašinky udělat trochu místa? Komiksové bubliny mám ráda a na mnoha místech vypadají prostě báječně!


Razítkovat můžete přímo na fotky - jen nezapomeňte, že razítkovací barva nesmí být vodou ředitelná ;-). Anebo můžete razítkovat přeneseně. Šup otisk na papír a ten pak umístit na fotku:


...a když už jsme u razítka, můžete si ho vybarvit či poupravit jak se Vám zlíbí:



2. POLEPÍME SI!

Jediné čemu se snažím vyhýbat, jsou prostorově výraznější ozdoby. Zbytek je na fotkách vítán a většina dostupných ozdob se skvěle hodí. Stačí si prostě vybrat. Co se týče lepidel, je jen na Vás, které si zvolíte. Já osobně mám velice dobrou zkušenost s rolátky a na ozdůbky pak glossy accent lepidlo.

Transparentní výseky - cokoli průhledného doporučuji lepit buď klasickým "tužkovým" lepidlem, případně pak glossy accent, ale ten použít v místě, které je buď barevné nebo je na něj ještě ozdůbka - enamelka apod. Jinak lepidla pod takovými ozdobami prosvítají.


Svorky - opět asi pro silnější povahy, které se nebojí udělat do fotky díry :-). Já sama je naprosto zbožňuji. Moc si totiž užívám ten plastický vzhled, který celé stránce dodají. A od té doby, kdy jsem se rozhodla, že rok 2015 uložím do dvou alb, a nemám tedy povinnost šetřit prostor, užívám si těchto ozdob z plna hrdla :-).



Pro toho, kdo rád zdobí anebo se nutně potřebuje zbavit zásob a je líný vkládat na scrapbazárek :-D. Mixujte. Fotky snesou mnoho a stačí prohledat pár šuplíku, a určitě též najdete spoustu materiálu, který bude fotkám slušet.



Kytičky - papírové kytky jsou překrásné a k jarním a letním stránkám patří. Kytičky barevně míchejte, nalepte klidně více vrstev na sebe a samotný střed pak můžete vyplnit peličkou, enamelkou, hřebíčkem... výsledek je pokaždé jiný, ale vždy moc pěkný ;-).



Papírové výseky - určitě to znáte. Ke kartičkám už mi nestačí mít jen vhodné samolepky či abecedu, rozhodně musím mít i výseky. Z dané kolekce pak vytvořím stránku a s jistotou vím, že budou výseky parádně ladit. Bez většího stresu či nutnosti kombinovat různé výrobky máte sladěnou stránku, a pokud k tomu ozdobíte i fotky, výsledek bude perfektní.


Odznáčky, plíšky aj....jsou sice na prostor náročnější, ale výsledek zato stojí. Pokud znáte ozdoby z plíšku, tak jistě víte, že jsou často podlepené 3D čtverečky. Pokud místo šetříte, není nic jednoduššího než čtvereček sejmout a nalepit klasickým lepidlem. Ale upřímně - velká škoda :-D.



Epoxidové samolepky - božské. Nevím proč, ale vždy, když se mi dostane do ruky epoxidová samolepka, mám chuť ji sníst :-D. Plastický a krásně lesklý povrch v plastové kapse sice mírně zanikne, ale vy o nich vždy vědět budete. Tak je to u mnohých osob a "vychytávek". Běžný smrtelník otáčí jednu stranu za druhou desetinásobnou rychlostí jak my kochalky :-D. 



Enamelky, puffy stickers - máte je? Tak šup tam s nimi. Vypadají fantasticky, stačí dva tři kousky enamelek a fotka je zase o kousek výš ;-) 
Propisot - tahle skvělá "tetovačka" je pro fotografie jako stvořená. Na fotce to bohužel nevyniklo, ale nápis "happy day" je božsky třpytivě zlatý.




 A co zahrabat v zasobách z galanterky? Flitry - fůra barev i velikostí a všechny vypadají skvěle. To samé platí o knoflíkách - nešetříte-li tolik místem, knoflíky budou vypadat krásně :-).


 A chcete-li mít k ozdobám svůj vztah, posbírejte letáčky, vstupenky, cokoli se k fotkám tématicky hodí a nalepte je. Já jsem například z IKEA katalogu vystřihla jejich všem známé tužtičky a udělala jsem z nich ozdobu na koláži.


 Kovové ozdoby - ani kovu se bát nemusíte. Na fotky se hodí, vypadá krásně a s glossy accent lepidýlkem mi drží jedna báseň ;-).


Tak a to byl přehled mnou nejčastěji používaných ozdob. Možností je však spousta. Snad každá ozdoba určená pro scrapbook lze použít, záleží jen na Vašich možnostech a představách :-). V jednom z dalších článků se objeví i kouzlo fotofiltrů, dřevěných výseků...je spousta možností zdobení. Hrajte si, zkoušejte a nezapomeňte se nám trochu chlubit i tím vlastním peřím :-).
Přeji krásný víkend a těším za týden "na přečtenou".


11 komentářů:

  1. Moc pěkně sesumírovaný článek, Míšo. Skvělé!

    OdpovědětVymazat
  2. Výborně popsané a super ukázky!!! Takových rad a návodů není nikdy dost. ♥ ♥ ♥

    OdpovědětVymazat
  3. Skvelé nápady, najmä rôzne spôsoby umiestnenia textu na tak malom priestore mi vyrazili dych! Super!

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkný přehled...už bys měla uvažovat o knížce :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no tak to by bylo super, chtěla bych jí i s osobním věnováním :) :)

      Vymazat
    2. Holky blaznivé :-D :-D...pouvažuji :-)

      Vymazat
  5. Moc pěkné a souhlasím s Olinkou. Určitě by přišla vhod ...začínajících bude určitě stále narůstat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuji mnohokrát :-) mám radost, když se líbí :-) ...

      Vymazat

♥ 💕 ❤ 💖 💛 🎂 ☕ 🍸 🍷
🌷 🌼 🌹 🌻
💣 👏 👍✊ ✌
😍 😊 😏 😂 😋 😵 😒 😇 😈
😻 😺 😼 🙀 😿 🙀