18. dubna 2016

Distress Crayons...

budou v akci dnes znovu.
Měla jsem  před sebou pár harmonikových minialb a jejich desky jsem chtěla ozdobit trochu netradičně. Sice jednoduše, ale v hlavní roli měl být zajímavý povrch, který by alba předurčil pro slavnostnější využití.
Harmonikové album je jednoduché: vrchní deska, spodní deska, mezi nimi naskládaný karton.



Starou krajkou jsem polepila černý lakový karton. Použila jsem bílé PVA lepidlo, do bavlny se krásně vsáklo, díky lakovanému povrchu se desky nekroutily a vše drží tam, kde má.


Pigmentové tyčinky Distress Crayons jsem měla už vyzkoušené na papírovém podkladu. Protože se dobře roztírají vodou, bylo jasné, že se mohou použít i na dalších savých i nesavých površích. Nejprve jsem zlehka nanesla barvu, rozetřela prsty a pro zjemnění následovalo další rozetření vlhčeným ubrouskem.



První vrstvu jsem celou přetřela průhledným gessem a po zaschnutí jsem pokračovala s dalším barvením, hlavně při okrajích jednotlivých motivů.


Také jsem si vyzkoušela celé natřít bílým gessem a vrstvit pigment přes tento základ. Musím říct, že tato varianta je efektnější, barevné tóny se nevsakují do látky, ale dávají vyznít textuře.





Už jsem říkala, že záměrem byl jednoduchý, ale zajímavý povrch desek, protože případné další vrstvení budu přizpůsobovat obsahu.
Na barvení bavlněných krajek nejčastěji používám akrylátové barvy a Timovy Crayons jsou stejně efektní a použití rychlé. V tónování nemusím být tak přesná, protože se nezapouštějí do sebe. Na druhou stranu je ale potřeba ještě vrchní vrstva (např. zmíněné transparentní gesso), aby se povrch nešpinil při běžném používání zdobeného předmětu.
Na závěr tedy vrchní desky alba:




Zajímaly by mne vaše zkušenosti, kdo už máte Crayons doma, použili jste je už na nějaký projekt?


5 komentářů:

♥ 💕 ❤ 💖 💛 🎂 ☕ 🍸 🍷
🌷 🌼 🌹 🌻
💣 👏 👍✊ ✌
😍 😊 😏 😂 😋 😵 😒 😇 😈
😻 😺 😼 🙀 😿 🙀