22. května 2015

5.díl PL krok za krokem - s RAZÍTKEM

Pátek je tu a já věřím, že krom víkendu se těšíte i na pokračování seriálu PL krok za krokem. Dnes bych Vám ráda ukázala něco málo z práce s razítky. Opět je to bazální základ pro tvorbu Project Life, takže začátečníky snad potěším. Není to tak dlouho, co jsem se doma přilepila ke cling pěně, protože jsem netušila proč to vlastně k razítku je, co s tím mám dělat a kam se má vlastně dát :-). Věřím, že po dnešku už budete profík každý, i ten, který vidí dnes razítka prvně.

V prvé řadě bych asi měla říct, že razítka se neliší jen obrázkem, který na nich je, ale i materiálem a způsobem jakým se používají. 
  • silikonová razítka - to jsou ta průhledná, stačí sejmout z plastové folie a přiložit k akrylátovému bločku (průhledná destička, k vidění v rukou mé asistentky níže), krásně se Vám na něj "přicucnou" :-) (Krásný odborný termín, že?)
  • razítka s cling pěnou - tato razítka jsou přilepená k pěnové hmotě, která svou zadní stranou opět hezky přilne k akrylátovému bločku. Jako nevýhodu těchto razítek beru, že pěna není průhledná, nevidíte tedy kam přesně razítkujete. Snadno se tak stane, že máte razítko křivě. Ale to mi stejně nezabránilo v tom, abych si jich pořídila slušnou haldu :-D. Může se Vám stát, že razítko koupíte a cling pěna k němu bude zvlášť. Je tedy třeba odlepit z pěny fólii a přilepit k ní razítko. Pak už jen obstřihnete přečnívající cling pěnu okolo razítka a je připravené k použití.
  • razítka na dřevěném bločku - ta já používám jen hodně výjimečně. Jsou to ta klasická, která známe už z dětství. K jejich použití netřeba akrylového bločku, stačí jen namočit do inkoustu a můžete razítkovat.
Jinak tomu není ani u inkoustu. Já osobně jsem v používání inkoustu poměrně konzervativní. Asi proto, že jsem prostě spokojená a nebyl důvod zatím sahat jinam. Na internetu se dovíte podrobné dělení inkoustů a nerada bych dělala z článku až takový přehled. Já bych Vám ráda ukázala jak vnímám inkousty já podle toho, jak je používám = skromně. Základem je pro mě černý inkoust Distress a pak ostatní pastelové barvičky. Inkousty rozlišuji:
  • na papír - vystačím si s řadou Distress a případně několika dalšími, velice jsem si oblíbila pastelové tyčinky
  • na fotky, ale i sklo, kov, plast, celofán, hliníkové fólie, kůže, keramiku... - razítkování na fotky jde mimo mě :-) ...nebudu Vám lhát, zatím jsem to vyzkoušela jen párkrát a nikdy se mi výsledek nelíbil, takže na fotky já razítka nepoužívám. Jednak je pro mě těžké, aby mi razítko na kluzkém povrchu fotky neujelo a pak, je obrovská spousta metod jak fotky zdobit. Takže raději použiji propisot, transparentní samolepku či přicvaknu vlaječku, než abych razítkovala na fotky. Ale pokud se k něčemu takovému chystáte, za mě nejlepším inkoustem je doposud StazOn. Krásně drží a je vskutku černý jako uhel :-).


Pokud si razítka oblíbíte tak jako já, věřím, že se Vám zásoba poměrně rychle rozroste. Pro tvorbu deníků a PL jsou totiž dokonalým doplňkem - jsou ozdobou a zároveň mají informativní hodnotu. A pokud jich máte větší množství, je dobré si najít způsob organizace. Na internetu jich najdete opravdu fůru. Od utřídění do obalů od CD, přes originální plastové nosiče, které se dají zakoupit a jsou přímo určené pro razítka až po způsob, který jsem zvolila já. Pořídila jsem si desky a do nich eurofolie, které jsou určeny na vizitky či sběratelské karty. Mají je téměř v každém papírnictví. Do "chlívečků" razítka krásně pasují, nevypadávají a mám je tak přehledně srovnané. Navíc mi v knihovně nezaberou moc místa a poslouží též jako zábavná kniha pro mou dceru, která se tím nesmírně ráda probírá :-).


Pamatujete si Horsta Fuchse a jeho slavný teleshopping? :-D Ano, tak takový Horst jsem tento týden byla já. Vždy měl u sebe sličnou paní asistentku a to máme společné. Tentokrát prostě nebyl čas, kdy bych se mohla zavřít z dosahu ratolestí, a tak tu s Vámi/námi dnes bude ta má sličná asistentka. Myslím, že by Horst zíral :-). Na obrázku Vám slečna ukáže vše, co dnes budeme k práci potřebovat. 

Připravte si tedy s námi:



A jdeme na to. Nejjednodušším způsobem využití razítek je razítkování přímo na kartičky, stránky, fotky... Stačí nalepit razítko na akrylátový bloček a můžete se pustit do práce. Takto asi začínal každý. Velikou výhodou silikonových razítek je jejich průhlednost. Vidíte skrz  akrylátový bloček i razítko a můžete naprosto přesně trefit místo, kam má být razítko otisknuto. Toho si cením především u "abecedních razítek". Potřebujete se trefit na řádek, na konkrétní místo a krom rozklepané ruky Vám to nic nepřekazí :-). Na spodním obrázku vidíte, jak si na kartičky vytvářím nadpisy. Občas toto dělám až v průběhu psaní journalingu, abych věděla kolik místa psaním zaberu, ale postupem času už teoreticky vím kolik prostoru budu potřebovat pro text, a můžu si tak na kartičky udělat nadpisy předem. Je to pro mě rychlejší než střídat tužku a razítka.


Razítkem, které už je pro mě naprosto nepostradatelné je jednoznačně datumové razítko. Vzhled se mi líbí, využití je v každém týdnu a je dokonale čitelné. Datumovek je velké množství, krásné jsou i americké datumovky, kde krom data často najdete i text, který můžete k datu přidat. A pokud u data text nechcete, stačí část razítka s textem přelepit washi páskou a tisknete jen datum :-).



Mnohem častěji než na samotnou kartičku, tisknu na druhý papír, obrázek vystřihnu a na kartičku či fotku nalepím, přidělám kancelářskou sponkou či přicvaknu pomocí sešívačky. Každý ze způsobů má něco do sebe a věřte, že i kancelářská sponka či ta ze sešívačky, vypadají ve výsledku též ozdobně. Otisk razítka navíc můžete vystřihnout v libovolném tvaru. Můžete si z něj udělat vlaječku, můžete ho obstřihnout přesně podle obrysu razítka, ale můžete si ho přizpůsobit přesně podle toho, kam razítko půjde. Stejně jako jsem to udělala já, kdy jsem vystřihla razítko ve tvaru trojúhelníku a vložila jsem ho do rohu fotografie. 


Na třetím obrázku jsem pod otisk razítka nalepila 3D čtverečky, které výsledek krásně zvýrazní. Razítko Vám na stránce naruší jednolitost, a prvky podlepené 3D čtverci mám čím dál tím radši. Určitě vyzkoušejte. S razítkem si můžete dle libosti pohrát. Pokud máte na stránce více prvků jedné barvy, můžete vzít k ruce pastelky, vodovky, cokoli doma máte a razítko si zkrášlit. Krásně vypadá i nadpis či text z jednotlivých písmenek podlepených 3D čtverci. Já si tak vytvořila nápis "Julie" na kartičku s ultrazvukem.
  1. pomocí razítkové abecedy si napište text
  2. jednotlivá písmena vystřihněte
  3. pod každé písmeno nalepte 3D čtverec
  4. jednotlivá písmenka jsem ještě pomocí aplikátoru inkoustu zbarvila do hněda, aby písmena tolik nekřičela a ladila s kartičkou



Dalším obrázkem je pak úvodní kartička ze staršího alba. Je to kartička z mých začátků a jak vidíte, už tehdy jsem prostě razítkovala jako divá :-). Moc hezky vypadá, když se Vám do razítka povede zakomponovat i jiný prvek. K tomu jsou dokonalá právě symetrická razítka. Opět jsem dle potřebné barevnosti stránky (v tomto případě zeleno-červený týden) doplnila razítko červenou enamelkou. Nemusí to ale být zrovna enamelka. Můžete použít kamínky, perličky, kytičku, ale i svorky a jiné prvky. A pokud se nejedná o razítka symetrická, ale například razítko s textem, můžete například použít jiné ozdoby namísto diakritiky. Zkuste si s razítkem pohrát, výsledek je dle mého vždy krásný a hlavně Váš.



 A teď trochu oříšek. Už se Vám stalo, že jste chtěli razítkovat některou barvou, ale nejste majitelem inkoustu dané barvy? Ani to není problém. Razítka jsou skvělá k horkému embossování. Takže pokud Vám chybí inkoust, mrkněte zda doma nemáte prášek v dané barvě. Skrz kapsy sice trochu zaniká plastičnost embossování, ale barevnost neztratí ani chloupek a docílíte krásných barev,


Jak na to?
  1. razítko namočte do embossovacího inkoustu či přetřete embossovacím perem
  2. otiskněte razítko na požadované místo
  3. posypejte místo vybraným embossovacím práškem
  4. sesypte prášek z kartičky zpět do krabičky s práškem
  5. pomocí horkovzdušné pistole prášek zatavte



 Už asi vidíte, že s razítky se dá kouzlit. Věřím, že s nimi mnozí umíte vskutku bravůrně a vy, kteří o razítkách zatím jen uvažujete či Vám přijdou zbytečná, doporučuji si jich pár zkusit a uvidíte sami :-).

Zajímavosti se však dají dělat s razítkovací výbavou aniž bystě razítko vzali do ruky :-). Sama jsem si vyzkoušela vyrobit kartičku pomocí inkoustu, akrylátového bločku a troškou vody. Na závěr jsem sice razítko použila, ale nebylo by vůbec třeba. Zkuste si vyrobit i vy tu svou kartičku :-).
A jak na to?

  1. akrylátový bloček párkrát otiskněte o polštářek s inkoustem
  2. bloček s barvou pak postříkejte vodou
  3. obtiskněte bloček na papír - skrz bloček vidíte co Vaše barvička dělá, takže různými tahy pak můžete barvu rozmazat a roztáhnout i na další místa.
  4. kartičku si dotvořte dle svých představ



A tady je ta má. Kartička hotová za chviličku a ve vhodné kombinaci fotek a kartiček bude krásným doplňkem stránky v PLku. A protože mám velikou radost, že mé články čtete, ráda bych odměnila alespoň jednoho z Vás malou pozorností a to touto kartičkou. Napište do komentáře pod článek, jak razítka nejčastěji používáte, případně nějaký typ pro nás ostatní, prostě cokoli k tématu a příští pátek jednoho z Vás má sličná asistentka vylosuje a tomu tuto kartičku pošlu. Snad se bude do alba hodit a potěší.



A pokud ještě někdo neměl dost :-) , tady je jeden malý typ na závěr. Proč si nevyrobit například hezké a originální pozadí pro třicítkovou stranu, přáníčko anebo si vyrobit balicí papír na dárky a jiné? Zkusila jsem a vážně to funguje!

  1. omotejte akrylátový bloček provázkem
  2. pořádně namočte do inkoustu - doporučuji nejprve 3-5x obtisknout nanečisto (provázek totiž dost inkoustu pohltí a až když je mokrý a prosáklý barvou tak razítkuje)
  3. a můžete vesele řádit :-)



Krásný víkend a za týden ahoj u našeho dalšího dílu :-). Pokus máte nápady či inspiraci na témata, která byste tu rádi četli, nebráním se ničemu...pište, dávejte podněty a inspirujte vy mě. 

Zdravím Vás opět po týdnu a s radostí vyhlašuji vítěze kartičky :-)
Má malá asistentka tentokrát vylosovala: Veronika Červinková Sembolová
GRATULUJEME




8 komentářů:

  1. Opravdu výborné!!! Po přečtení tvého článku i ten úplný začátečník bude mít hned jasno... a asistentka je skvělá. ☺

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkně popsané, nafocené seznámení... Asistentka nemá chybu! Kam se hrabe Horst! ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Míšo, parádní článek, skvělé ukázky!

    OdpovědětVymazat
  4. To je opravdu skvělý článek, díky za super nápad na třídění razítek!!!

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuji za hezký článek :-) Já tolik "nescrapbookuji", ale píšu si "obyčejný" deník a furt mám tendenci ho nějak zdobit a zkrášlovat, tak jsem se k razítkům a podobným věcem dostala teprve nedávno, zatím mám jen pár sad silikonových a abecedu na dřevěném bločku... a baví mě to :-)))

    OdpovědětVymazat
  6. Fajn článek, pro mě nic nového, ale moc ráda jsem ho celý přečetla. Díky a už se těším na další.

    OdpovědětVymazat
  7. Fajn článek, pro mě nic nového, ale moc ráda jsem ho celý přečetla. Díky a už se těším na další.

    OdpovědětVymazat

♥ 💕 ❤ 💖 💛 🎂 ☕ 🍸 🍷
🌷 🌼 🌹 🌻
💣 👏 👍✊ ✌
😍 😊 😏 😂 😋 😵 😒 😇 😈
😻 😺 😼 🙀 😿 🙀