15. května 2015

4.díl PL krok za krokem: Krášlení v kostce

Konečně se to podařilo! Po kratší pauze dnes můžeme pokročit dál. Ve čtvrtém díle miniseriálu PL krok za krokem, bych ráda shrnula několik způsobů, jak můžeme v Project Life albech zdobit a krášlit své stránky. Už jen při pohledu do e-shopu vidíme, že scrapbookové obchody nabízejí vskutku bohatou škálu všech ozdob, pomůcek a vymožeností. V některých e-shopech už pak najdete přímo škatulku Project Life.
Ne každá ozdoba je pro PL vhodná. Opět bych ráda upozornila, že píši čistě svůj názor a i tentokrát bude obsah článku značně subjektivní záležitostí a netřeba se ničím řídit. Prostě Vám jen ukáži, jak a proč to dělám já :-).


Vybrat sprvné plastové kapsy, vyplnit je kartičkami a fotkami, to už každý jistě zvládne hravě. Co když ale chcete stránky ještě nějak vylepšit, ale nevíte čím a jak? Pro ty z vás, kteří se věnujete scrapbooku, případně už nějaký ten pátek Project Life tvoříte, to bude vše směšně jednoduché a rozhodně se nedovíte nic nového. Přesto bych i takové základy ráda popsala, protože si dobře vzpomínám, že já - neznalá ničeho krom nůžek -  jsem netušila, co je svorka, průchodka, propisot, embossování ...natož jak se cokoli z toho používá :-).

Škála "krášlítek" je opravdu pestrá:

1. RAZÍTKA 


Záměrně začínám razítky, jsou totiž jedny z mých top :-). Není nic jednoduššího, než pomocí akrylového bločku, razítka a inkoustu, vytvořit skvělou ozdobu Vašeho projektu. 

Razítek je na trhu opravdu hodně a vybere se určitě každý. Čekáte miminko? Vlastníte chlupatého domácího mazlíčka (manžela nevyjímaje)? Sportujete? Rádi cestujete? Oslavujete rádi každou příležitost? Pro každého z Vás se najdou ta pravá razítka. Velikánskou výhodou je, že Vaše stránky po použití razítka nebudou o nic objemnější. Při zdobení je dle mého velice důležité dávat pozor na prostor, který Vám zdobení zabere. Mluvím spíše o objemu. Při používání objemnějších ozdob totiž časem zjistíte, že je teprve polovina roku a Vaše album je již značně za polovinou. To se mi stalo v prvním roce. Nenapadlo mě, že se album bude tak rychle plnit a v říjnu bylo album tak plné, že jsem musela nějaké ozdoby redukovat. Ne každý touží po tom, aby měl za rok hned dvě PL alba - představte si, kam to asi budu dávat za 10 let :-). A mít za každý rok alba dvě? To už mi manžel sbalí kufry. Takže razítka rozhodně ANO!

    2. SAMOLEPKY


    Nespornou výhodou klasických samolepek je opět téměř nulový objem. Stoprocentně si dle témat vybere každý z Vás a krásně doplní jak kartičky, tak fotky. Díky transparentním samolepkám můžete polepit fotografie a zaručeně bude efekt vkusný.

    Mou slabostí jsou ale samolepicí abecedy. Na papírovém archu najdete často písmena i číslice, často pak malá i velká písmena. S diakritikou však nepočítejte. Jelikož výrobků ryze českých je pomálu, diakritika není běžně součástí. To ale nemusí být problém. Čárky i háčky si snadno vyrobíte sami. Stačí si z archu vybrat ne příliš používané písmenko (W, X, Q...) a z nich si potřebné znamínko vystřihnout. Zaručuji, že na výsledku to poznat nebude. 
    Abecedy mám ráda moc. Do svého PL totiž píši zásadně vlastní rukou. Nikoli proto, že jsem do svého škrabopisu zaláskovaná, ale proto, že mi to šetří čas. Ruka s tužkou jsou prostě rychlejší než PC s tiskárnou a majitelkou psacího stroje bohužel nejsem. Kupované abecedy mají vždy hezký a pravidelný font - ne jako má ruka. Takže na nadpisy a zvýraznění některých slov je to prostě dokonalé. 



    Jsou naprosto skvělým doplňkem. Nezaberou téměř žádné místo, stačí občas někam - do rohu fotky, za nadpis...náhodně někam vlepím a i tak málo stačí. Barevně si tak můžete stránky sjednotit či zjemnit. Nikdy jsem nedělala klasický scrapbook, takže ani na zdobení extra nejsem. Ale enamelky, jooo to teda můžu :-) Zprvu jsem využívala jen ty typické - tečky (dots), dnes už s oblibou využívám i šipky, srdíčka, závorky - je fůra tvarů a je jen na vás, které se Vám líbí, hodí či "sedí" do Vašeho PL.


    Mé "enamelkové šílenství" v podobě měruňkových teček a trojúhelníků.

    4. PROPISOTY (Rub-on)


    Není to tak dlouho, co jsem netušila, k čemu a jak se vlastně používají. Dostala jsem svůj první balíček propisotů v uvítacím balíčku pro členy Design teamu ScrapArtu. Ano, na začátku letošního roku, takže jsem vlastně též nováček. Zírala jsem na balení a lámala si hlavu, proč mi tam k tomu přibalili to "dřívko od nanuku"? :-D ...ano ano, netajím že jsem ve spoustě technik teprve na úplném začátku. Nicméně mi to nedalo, zjistila jsem jak tyhle "tetovačky" fungují a dnes je používám na krášlení fotek a ne zrovna málo. A jak na ně?
    1. z archu si vyberete obrázek, který se Vám hodí
    2. vystřihnete ho
    3. sloupnete spodní - často mléčně zbarvenou folii
    4. nalepíte na místo, kde chcete výsledný obrázek mít
    5. slavným "dřívkem od nanuku" přes obrázek přejíždíte - nebojte se přitlačit
    6. opatrně sloupnete horní, transparentní fólii a je hotovo. Výsledný obrázek nelepí, nemějte strach na něj sáhnout či zasunout do kapsy.


    5. WASHI PÁSKY (Dekorační pásky)


    Úplnému nováčkovi washi pásek se může zdát, že se jedná o izolepu. Nejste od pravdy tak daleko. Je to však zdobená papírová páska. Obrovskou výhodou je, že se dá trhat rukou, netřeba používat nůžky - kolikrát je to spíše na škodu, protože "trhací" efekt je dokonalý. Páska potěší každého "ručního třepálka". Tím, že pásku nalepíte křivě totiž výsledek nezkazíte. Washi pásky jsou velice snadno odlepit, znovu přilepit a na výsledku to prostě nepoznáte. A že jste si nakoupili spoustu pásek a teď nevíte co s nimi, protože se Vám nehodí? I to je omyl. Každá páska svůj význam najde. I kdyby jste si s ní měli jen přilepit šablonu k podložce, aby Vám neujela při práci s inkoustem :-). Ale nejen pro PL a práci s papírem je tato páska využitelná, ale o tom si řekneme zase jindy. Ano, na washi pásky se ještě dostane řada a uvidíte, že kouzlit se s nimi dá neskutečně.
    Mé využití washi pásek - kombinace černé a červené se mi líbí moc.

    6. SVORKY (Brads)



    Svorky jsou jakési odznáčky, které mají z na zadní straně zobáček z měkkého plíšku. U svorek je princip použití poprvé jiný - svorka Vám projde SKRZ kartičku či fotku. Je tedy třeba zvážit, kam ano a kam ne. I tady jsem udělala párkrát začátečnickou chybu. Do kartičky jsem udělala díru, protáhla svorku skrz a při otočení kartičky jsem zjistila, že danou kartu mám popsanou z obou stran a tak by zakončení svorky koukalo v lepším případě mezi řádky textu :-D. Proto než kartičku proděravíte, ubezpečte se, že z druhé strany opravdu nic nemáte :-). Jak na ně?

    1. v místě, kde chcete svorku mít, uděláte jehlou, šídlem - čímkoli dírku
    2. ohebné, měkké plíšky zadní strany protáhnete dírou
    3. měkké plíšky z druhé strany rozevřete a tím svorku upevníte

    Svorky můžete zvolit dle témat, ročních období,...

    7. VÝSEKY


    Výseků či výřezů je obrovské množství. Jednak si je majitelé šikovných mašinek mohou vyrobit doma anebo si můžete sady výseků zakoupit v e-shopu. První rok jsem je příliš nevyužívala, přišlo mi to zbytečné. Vždyť přeci je na stránce tolik fotek, tak proč budu používat ještě obrázky? Postupem času jsem ale zjistila, že výseku jsou naprosto skvělé. Velikou výhodou je, že se dnes vyrábí ucelené sady výrobků. Barevně tedy ladí kartičky, papíry, enamelky, svorky, často též samolepky a právě i výseky. Od jedné firmy vyjde kolekce, která obsahuje  vše. Máte pak záruku v tom, že Vám vše bude pasovat a je rozhodně rozumnější pořídit naráz v jedné sadě, než si po kouskách kupovat a pak se snažit společně používat. To je alespoň můj názor a již to tak nějaký čas praktikuji :-). Díky tomu se i výseky staly mými oblíbenci. 

    8. KYTIČKY


    Měla jsem v úmyslu zmiňovat jen ty ozdoby, které já sama často používám, nicméně mi to nedá. Kytičky jsem totiž dříve využívala a to hojně :-). Problém nastal s objemem. Proto již nákup kytiček, které jsou ovšem nááádherné, opravdu zvažuji. Vybírám si takové, které nejsou příliš objemné a vejdou se dobře do kapes a stránky pak do jednoho alba. Kytiček a to překrásných je nepřeberné množství, pozor však na jejich výběr pro tvorbu Project Life.

    A co se mi osvědčilo?

    1. kytičky z papíru se nebojte vrstvit - efekt je výborný
    2. do prostředku kytičky se hodí kamínek, enamelka, perlička, svorka - cokoli se vám bude líbit
    3. myslete na to, že i když máte v albu místa hodně a chcete použít objemnou kytku, vždy se také musí vejít do plastové kapsy


    Trocha mého "kytkohraní" z prvního alba - tedy mé "slavné" začátky :-)


    9. PROVÁZKY, STUHY, KNOFLÍKY


    To vše je pro mě stále ještě výzvou. S provázky jsem něco málo sice vyzkoušela, ale byly to spíše malé pokusy a jelikož se mi provázky a stuhy líbí (zároveň nezabírají mnoho prostoru), chtěla bych vyzkoušet více, takže uvidíme. Na ukázku přikládám starší stránku, kde jsem pomocí provázku "orámovala" některé kartičky a použila červené provázky jako doplněk pro lepší barevnost týdne :-).

    Na knoflíky ovšem opět pozor. Některé přidají značně na objemu, jiné už jsou tvořeny přímo jako dělané pro Project Life. Naleznete dokonce knoflíky samolepící, případně jako chipboardy.

    Stuh najdete určitě veliké množství a věřím, že si vyberete. Ať už jednobarevné či s potiskem. Jediné co jsem metodou "pokus omyl....a omyl ...a omyl"zjistila je, že použijete suché lepidlo. Mám na mysli např. rolátko, oboustrannou lepicí pásku... Jakmile totiž (jako já) použijete glossy accent, hercules apod, lepidlo vám prosákne skrz stuhu a po zaschnutí bude vidět.


    10. GELOVÉ FIXY


    Co ale zaručeně nesmí na mém stole chybět, jsou gelová pera. Gelové pero vám bude držet na fotce, dopíšete s ním krásně diakritiku na samolepicí abecedy a tak zlatá, černá a bílá barva nesmí při tvorbě mého PL chybět - další má malá závislost.
                     


    Deset nej z mého krášlení je za námi. Bylo toho sice hodně, ale byl to naprostý základ a já věřím, že téměř pro všechny to bylo spíše zopakování toho, co již dávno víte. Další díly bych ráda věnovala tomu, co s kterým "krášlítkem" dělám já a jak se dá v PL využít. V díle pátém začneme rovnou RAZÍTKOVÁNÍM. Jak, co s čím, kam....to vše se dovíte v dalším díle a já doufám, že se Vám bude líbit a opět si ho spolu se mnou pročtete.
    Krásný víkend a příští týden zase "na přečtenou".



    4 komentáře:

    1. Míšo, parádní a obsáhlý článek, skvělé....těším se moc na pokračování! :-)

      OdpovědětVymazat
    2. Moc pěkně napsáno, pěkné ukázky.

      OdpovědětVymazat
    3. Moc hezký článek, skvěle popsáno a super ukázky. Těším se na pokračování. ☺

      OdpovědětVymazat
    4. jj, sice jsou to vecicky, o kterych uz mam povedomi, ale mit takovyhle prehled jako zacatecnik je fajnova vec! super!!

      OdpovědětVymazat

    ♥ 💕 ❤ 💖 💛 🎂 ☕ 🍸 🍷
    🌷 🌼 🌹 🌻
    💣 👏 👍✊ ✌
    😍 😊 😏 😂 😋 😵 😒 😇 😈
    😻 😺 😼 🙀 😿 🙀