22. dubna 2015

Coffee or tea?

Ako ste na tom vy? Máte radi kávu alebo čaj? Obe odpovede sú správne! Dnes vám ukážem, že káva aj čaj majú svoje čestné miesto v scrapbookingu, a to najmä vtedy, ak chceme dosiahnuť takzvaný vintage look.




Na pomoc som si vzala notové záznamy v nemčine. Nie sú vôbec starou záležitosťou, nie sú poškodené ani nemajú pre mňa nejakú extra hodnotu. Využívam ich vo svojich projektoch, rôzne ich upravujem, krčím, trhám, voskujem - jednoducho ničím.
Dnes kávou a čajom.
Pre porovnanie som odfotila vedľa seba tri papiere. Štetcom som na povrch nanášala odstátu kávu a čaj. Vľavo instantná káva Jacobs Velvet, v strede obyčajný turek a vpravo čierny čaj. Všimnite si, že stopy instantnej kávy zanechali na papieri najvýraznejšie stopy.
Bystrému oku neuniklo, že na papieri vľavo sú akési zelené škvrny. Žiadne čary, štetec som predtým dobre nevyčistila :)
Papier môžeme aj piecť alebo opaľovať nad plameňom. Zakaždým dosiahneme iný efekt.


Po vysušení papierov som ich ešte trochu vylepšila malými škvrnami, ktoré vznikli kvapkaním kávy a odtlačkami pohára namočenom v káve. Po vysušení to má takýto vzhľad:



Takéto papiere môžeme použiť na obrázok alebo layout ako vrstvy pod fotku, môžeme z neho vyrobiť rôzne kvetiny, lístky, tvary alebo ho natrhať na kúsky a kde tu skrášliť okolie.

Ak používame textílie (látky, krajky, stužky, šifón a podobne), taktiež im môžeme dať "zašlý" vzhľad namáčaním v káve a čaji a následnom sušení. Je zaujímavé sledovať ako sa textílie zafarbia rôznymi odtieňmi hnedej. Záleží to od dĺžky namáčania v káve alebo čaji a aj od zloženia materiálu.
(Na obrázku zhora turecká káva, čierny čaj, instantná káva)


Zafarbené textílie môžeme zmiešať s original vintage kúskami a vybrať si tak vhodnú kombináciu k fotografii. Ja som tu nafotila taký mix, príklad, čo všetko sa dá použiť.
Farebné stužky (seam binding), ktoré vyzerajú ako z truhlice starej mamy, pôvodne mali jemné farby, po zafarbení v káve získali punc starých čias. Rovnako som postupovala aj s gázou, papierovými či textilnými kvetinami.



Ako základ som si zvolila sivý papier Elegance od BoBunny, na ktorý som valčekom rozotrela gesso. Naň som nalepila natrhané kúsky látky so vzorom písma a znova pretrela gessom.


Potom už stačilo len nalepiť pár kúskov "kávového" papiera, ozdobiť textíliami,pridať zopár kovových drobností a pofŕkať tušmi.





Nie je to nič ťažkého, zvládnete to iste hravo. 
Želám vám k práci nápad, energiu, úsmev a teším sa na ďalšiu stredu!






7 komentářů:

  1. Pěkná ukázka, také ráda používám kávu a čaj ...hezké efekty vzniknou i použitím citrónové šťávy případně mléka a následným zahřátím

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za tipy, Oli, kedysi dávno v detstve sme si takto písali "tajné" listy - s použitím citrónovej alebo cibuľovej šťavy :)

      Vymazat
  2. Teda holky, to už je úplná alchymie. :-) Janko, opět nádherná stránka, nemám slov.

    OdpovědětVymazat
  3. Krásná stránka ... Vintage sice není zrovna "můj šálek kávy", ale to nádhera a strašně ráda se na to dívám a pozoruji, jak tyto stránky vznikají.

    OdpovědětVymazat
  4. Nádherné!!! Miluji kombinování a používání netradičních pomůcek. Výsledky jsou vždy originální a když se k tomu přidá šikovnost, nápaditost .... jedním slovem JANKA, tak k tomu není co dodat. ♥ ♥ ♥

    OdpovědětVymazat
  5. Nádhera! Skvělá kouzla s čajem i kávou.Moc příjemné barvičky. Líbí se mi vintage, ale neumím ho a tak se aspoň kochám.

    OdpovědětVymazat
  6. Nápaditá stránka. A zase jsem se přiučila - čaj, kávu, citron a mléko znám, cibulovou šťávu ale ne. :) Díky.

    OdpovědětVymazat

♥ 💕 ❤ 💖 💛 🎂 ☕ 🍸 🍷
🌷 🌼 🌹 🌻
💣 👏 👍✊ ✌
😍 😊 😏 😂 😋 😵 😒 😇 😈
😻 😺 😼 🙀 😿 🙀